VIDEO ÎPS Teodosie dă verdictul în cea mai delicată problemă pentru ortodocși: ‘Ca să te împărtășești în fiecare duminică este necanonic!’

„Ca să te împărtășești în fiecare duminică este necanonic!”, a spus ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul a explicat că, în trecut, existau cazuri excepționale, cum ar fi persoane care nu mâncau decât duminica și trăiau o viață sfântă, iar duhovnicul le permitea să se împărtășească mai des, deoarece era singura lor hrană.

Totuși, Arhiepiscopul Tomisului a subliniat că regula principală derivă din Vechiul Testament, citând episodul în care Moise a pierdut Tablele Legii și a trebuit să postească din nou 40 de zile pentru a primi altele noi: „Au fost situații, de pildă cum erau anumiți oameni care nu mâncau decât duminica și țineau o viață sfântă ca primii creștini, iar duhovnicul le dădea să se împărtășească pentru că era singura lor hrană. Excepție este și viața, excepție este și împărtășirea (n.r. în fiecare duminică), dar regula este cea lăsată în Vechiul Testament, cu Moise, cu Tablele Legii. A pierdut Tablele Legii pentru că a trebuit să distrugă vițelul de aur la care se închinau israeliții, Moise a întrebat pe Dumnezeu: ”Doamne, am pierdut Tablele Legii. Voi primii alte table?” Și Dumnezeu i-a spus: ”Vei primi, dar trebuie să te pregătești iarăși cu post.” ”Cât să mă pregătesc?” ”40 de zile!” Nu i-a spus 30, 20, 10, una, o săptămână. Acesta este modelul, noi nu avem voie să contrazicem Sfânta Scriptură.

De regulă, împărtășania nu este nici deasă, nici rară. În ortodoxie nimic nu este extrem, este continuu. Iar împărtășania, ca să fie continuă, trebuie să fie la 40 de zile, după regula canonică, dar dacă nu este post, înainte de a se împlini 40 de zile ca să te spovedești și să primești Sfânta Împărtășanie, trebuie să ții post 3 zile. Așa îndeplinești voia lui Dumnezeu și rânduiala Bisericii.”

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Forţele ruse au lansat 135 de drone împotriva teritoriului ucrainean în ultimele ore

Deficitul bugetar al SUA a ajuns la cel mai mare nivel din istoria ţării, exceptând perioada pandemiei de COVID-19