Kamala Harris sărbătoreşte împlinirea a 60 de ani, în cadrul unei campanii marcate de problema vârstei

Candidatul democrat la alegerile din SUA, Kamala Harris, îşi sărbătoreşte duminică cea de-a 60-a aniversare, într-o campanie marcată de problema vârstei, în special în raport cu rivalul său, Donald Trump, care are 78 de ani şi ale cărui prestaţii recente au ridicat semne de întrebare, relatează AFP.

De la remarcile deplasate ale fostului preşedinte republican la refuzul acestuia de a-şi face publice fişele medicale, Kamala Harris şi-a intensificat atacurile la adresa sănătăţii şi acuităţii mentale a lui Trump în ultimele două săptămâni.

„Sper că este bine”, a spus ea la începutul acestei săptămâni pe social media, după ce Trump a transformat o întâlnire publică într-o petrecere de dans bizară şi a petrecut aproape 40 de minute pe scenă legănându-se pe muzică.

Aceste remarci la adresa lui Donald Trump sunt un ecou al lunilor de campanie în care republicanii au avut o mare plăcere în a sublinia fiecare gafă sau eroare de memorie a lui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, care candida la realegere la acea vreme.

Sosirea vicepreşedintelui în cursa pentru Casa Albă pentru a-l înlocui a dat un impuls campaniei democrate. De asemenea, a pus brusc în centrul atenţiei vârsta lui Donald Trump, cu puţin mai tânăr decât Joe Biden.

Dacă va câştiga în noiembrie, candidatul republican va fi cel mai în vârstă preşedinte din istoria Americii care va depune jurământul.

Determinarea Kamalei Harris de a se poziţiona de la început ca întruchiparea unei noi generaţii l-a deranjat pe Donald Trump, determinându-l să ironizeze şi să minimalizeze diferenţa lor de vârstă de aproape douăzeci de ani.

„Nu mi-am dat seama că are 60 de ani. Am crezut că este puţin mai tânără”, a declarat republicanul pentru Fox News în luna august.

– Sănătate excelentă

Pe măsură ce campania se apropie de sfârşit şi cei doi candidaţi sunt la egalitate în sondaje, vârsta revine în prim plan.

La 12 octombrie, Kamala Harris şi-a publicat raportul medical, care o descrie ca fiind într-o „stare excelentă de sănătate” şi aptă să preia preşedinţia. Singura problemă minoră de sănătate raportată a fost alergiile sezoniere şi urticaria.

De atunci, ea a continuat să insiste că Trump refuză să facă acelaşi lucru. Iar echipa ei a folosit relatările uneori foarte confuze ale republicanului despre mitingurile de campanie drept ilustraţii ale unui posibil declin cognitiv.

„Ce încearcă Donald Trump să ascundă?”, a scris, miercuri, Harris la X, conştientă că aceasta este o problemă pentru o parte a electoratului.

Potrivit unui sondaj al Pew Research Center, procentul persoanelor care îl descriu pe Donald Trump ca fiind „iute la minte” a scăzut de la 58% în iulie la 52% în septembrie.

În plus, în timp ce 49% dintre alegători cred că vârsta lui Trump ar putea dăuna candidaturii sale, doar 46% cred că vârsta lui Harris ar putea-o ajuta.

– Sexismul

Pentru Nancy Hirschmann de la Universitatea din Pennsylvania, acesta este un semn al prejudecăţilor care persistă în societatea americană, unde ponderea alegătorilor mai în vârstă este semnificativă.

Harris se bucură de un sprijin solid în rândul alegătorilor tineri, dar alegătorii mai în vârstă înclină spre Donald Trump.

„Vârsta ei are un efect, în sensul că, de multe ori, sexismul din America afectează cu adevărat femeile în vârstă mai mult decât femeile tinere”, a explicat ea pentru AFP.

„Există un strat suplimentar de sexism împotriva femeilor de peste 50 de ani”, adaugă ea.

Vicepreşedintele lui Donald Trump, J.D. Vance, a fost deosebit de vocal în acest sens, comparând-o pe Harris cu o „femeie cu pisici”, un clişeu despre femeile care aleg să trăiască fără partener sau copii.

Ministrul Turismului: Potenţialul Văii Prahovei din punct de vedere al dezvoltării domeniului schiabil, dar şi al turismului pe parcursul întregului an este foarte mare / Vom avea însă nevoie de o viziune de dezvoltare, de un plan bine articulat

Un fan al echipei FC Barcelona a cumpărat 20 de tricouri cu logo-ul Coldplay pentru El Clasico. Ce sumă a plătit pentru acestea – VIDEO