Meteorologii europeni spun să ne pregătim pentru o iarnă ca pe vremuri, după cea mai fierbinte vară din istorie

„Următorul trimestru va fi mai puțin cald decât în anii precedenți. Să fim clari: anomalia de temperatură va fi în continuare pozitivă, dar va fi, de asemenea, mai mică decât iernile excepțional de calde din ultimii 4/5 ani”,  avertizează climatologul Giulio Betti, din cadrul Consorțiului LaMMA (Laboratorul de monitorizare și modelare a mediului) și al Institutului de Bioeconomie al CNR din Florența.

Explicând acest lucru, intervievat de Fanpage. it, Giulio Betti – climatolog în cadrul Consorțiului LaMMA (Laboratorul de Monitorizare și Modelare a Mediului) și al Institutului de Bioeconomie al CNR din Florența – potrivit căruia inversarea tendinței față de anii trecuți nu poate fi atribuită La Niña (un model climatic natural care influențează vremea globală, caracterizat prin temperaturi oceanice mai scăzute decât media în Pacificul ecuatorial), ci unor dinamici complet independente de acesta: „La Niña nu are, în general, un impact semnificativ asupra Europei, cu excepția cazului în care este un eveniment foarte puternic, așa cum s-a întâmplat în perioada de trei ani 2020-2022. Prin urmare, nu cred că acest fenomen va avea consecințe majore pe Bătrânul Continent, spre deosebire de ceea ce se va întâmpla în Statele Unite, Canada și America Latină. Dinamica climatică europeană nu va depinde de La Niña, ci de alți factori”.

La Niña se mai domolește

Așadar, cum va fi iarna viitoare? „Conform datelor de care dispunem în prezent”, explică Betti, ”se pare că următorul trimestru – noiembrie, decembrie și ianuarie – va fi mai puțin cald decât în anii precedenți. Să fim clari: anomalia de temperatură va fi în continuare pozitivă, dar va fi, de asemenea, mai mică decât iernile excepțional de calde din ultimii 4/5 ani. În Europa Centrală, principalele modele climatice indică temperaturi medii sau ușor mai ridicate. Prin urmare, iarna va fi aproape normală”. Aceasta înseamnă că zăpada ar putea să cadă din nou pe munți și să umple rezervele de apă, care sunt necesare în special în lunile de vară.

Atenție, însă, pentru că precipitațiile nu vor fi mai abundente decât media. „Nu ar trebui să existe anomalii majore din acest punct de vedere. În timpul fazelor puternice ale ciclonului La Niña, presiunile ridicate sunt mai frecvente și mai intense deasupra bazinului mediteranean, reducând probabilitatea precipitațiilor. În acest an, se așteaptă ca evenimentul să fie foarte slab, astfel încât precipitațiile nu ar trebui să se abată prea mult de la cantitățile medii caracteristice unui sezon normal”. Climatologul avertizează în final: „Cu toate acestea, trebuie să fim atenți. Oceanele și mările sunt încă excepțional de calde. Prin urmare, cu același număr de perturbări care trec prin zonă, energia disponibilă va fi mai mare, iar precipitațiile ar putea fi mai intense”.

Două autocare cu aproape 100 de turiști s-au ciocnit la Sinaia

Ciclism: Olandezul Lavreysen, cel mai titrat ciclist din istorie după al 15-lea titlu la CM pe velodrom