Elveţia neutră s-a alăturat Iniţiativei Scutului Aerian European

Elveţia s-a alăturat Iniţiativei Scutului Aerian European (ESSI), un proiect care îşi propune să construiască un sistem unificat de apărare aeriană şi împotriva rachetelor în Europa, transmite Reuters.

Sistemul a fost iniţiat de Germania după invazia Rusiei în Ucraina şi este conceput pentru a permite ţărilor europene să achiziţioneze împreună sisteme de apărare şi să se antreneze împreună.

Şeful armamentului, Urs Loher, a semnat declaraţia de aderare joi, făcând din Elveţia al 15-lea membru al Sky Shield.

„Prin participarea sa la ESSI, Elveţia îşi creşte oportunităţile internaţionale de cooperare: ESSI permite o mai bună coordonare a proiectelor de achiziţie, antrenament şi aspecte logistice în domeniul apărării aeriene de la sol”, a declarat guvernul într-un comunicat de vineri.

Focalizarea iniţială este pe apărarea aeriană de la sol pe distanţe medii, deşi cooperarea ar putea urma şi în domeniul apărării aeriene pe distanţe scurte şi lungi, a adăugat guvernul.

Proiectul a fost controversat în Elveţia, adversarii acestuia afirmând că implicarea ţării contravine tradiţiei de neutralitate elveţiene.

Vineri, guvernul a declarat că proiectul este compatibil cu statutul său neutru, deoarece nu conţine obligaţii şi Elveţia poate decide în continuare unde să participe şi în ce măsură. De asemenea, Elveţia ar putea să îşi retragă cooperarea dacă un membru Sky Shield ar deveni implicat într-un război.

 

Pacienţii cu autism nu beneficiază încă de tratamente stomatologice gratuite din cauza unor neînţelegeri birocratice

Retras din activitate, Raphaël Varane va face parte din consiliul de administraţie al clubului Como