Israelul a aruncat sâmbătă pliante peste Gaza care arată trupul lui Sinwar şi un mesaj adresat Hamas

Avioane israeliene au aruncat sâmbătă fluturaşi deasupra sudului Fâşiei Gaza, care arătau o imagine a liderului Hamas, Yahya Sinwar, decedat, cu mesajul ”Hamas nu va mai conduce Gaza”, repetând limbajul folosit de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, transmite Reuters.

Acţiunea a avut loc în timp ce atacurile militare israeliene au ucis cel puţin 32 de persoane în întreaga Fâşie Gaza şi au strâns asediul în jurul spitalelor din Jabalia, în nordul enclavei, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii.

”Cine îşi lasă armele şi predă ostaticii va putea să plece şi să trăiască în pace”, se arată în fluturaş, scris în arabă, conform locuitorilor oraşului sudic Khan Younis şi imaginilor care circulă online.

Formularea din fluturaş era extrasă dintr-o declaraţie a lui Netanyahu de joi, după ce Sinwar a fost ucis de soldaţi israelieni care operau în Rafah, în sud, lângă graniţa cu Egipt, miercuri.

Atacul din 7 octombrie, planificat de Sinwar asupra comunităţilor israeliene acum un an, a ucis aproximativ 1.200 de persoane, iar alte 253 au fost răpite şi aduse în Gaza ca ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Războiul ulterior al Israelului a devastat Gaza, ucigând peste 42.500 de palestinieni, iar alte 10.000 de morţi, încă neînregistraţi, sunt crezuţi a fi sub dărâmături, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

În tabăra Al-Maghzai, situată în centrul Fâşiei Gaza, un atac israelian asupra unei case a ucis 11 persoane, în timp ce un alt atac în tabăra Nuseirat a ucis alte patru persoane.

Cinci alte persoane au fost ucise în două atacuri separate în oraşele Khan Younis şi Rafah din sudul Fâşiei Gaza, au spus medicii, în timp ce şapte palestinieni au fost ucişi în tabăra Shati, în nordul Fâşiei Gaza.

Târziu vineri, medicii au declarat că 33 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost ucise, iar alte 85 au fost rănite în atacurile israeliene care au distrus cel puţin trei case în Jabalia. Armata israeliană a declarat că nu are informaţii despre acel incident.

Forţele israeliene au continuat operaţiunile împotriva Hamas în întreaga enclavă, ucigând mai mulţi combatanţi în Rafah şi Jabalia şi dezmembrând infrastructura militară, au spus oficialii militari. Medicii palestinieni au raportat că cinci persoane au fost ucise sâmbătă în Jabalia.

ORDINE DE EVACUARE

Locuitorii şi medicii au declarat că forţele israeliene au strâns asediul asupra Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice din enclavă, înconjurând-o, de asemenea, prin trimiterea de tancuri în oraşele apropiate Beit Hanoun şi Beit Lahiya şi emiţând ordine de evacuare pentru locuitori.

Oficialii israelieni au declarat că ordinele de evacuare au fost menite să separe combatanţii Hamas de civili şi au negat că ar exista vreun plan sistematic de a goli Jabalia sau alte zone din nord de civili.

Locuitorii şi oficialii medicali au spus că forţele israeliene bombardează casele şi asediază spitalele, împiedicând livrările de alimente şi provizii medicale pentru a-i forţa să părăsească tabăra.

Oficialii din domeniul sănătăţii au spus că au refuzat ordinele armatei israeliene de a evacua spitalul sau de a lăsa pacienţii, mulţi dintre ei fiind în stare critică, fără supraveghere.

”Ocupaţia israeliană îşi intensifică ţintirea sistemului de sănătate din nordul Fâşiei Gaza, prin asedierea şi vizarea directă a Spitalului Indonezian, a Spitalului Kamal Adwan şi a Spitalului Al-Awda în ultimele ore şi insistă pe scoaterea lor din funcţiune”, a spus Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Acesta a raportat că doi pacienţi aflaţi la terapie intensivă în Spitalul Indonezian au murit ”ca urmare a asedierii spitalului, a întreruperii energiei şi a lipsei de provizii medicale”.

Armata israeliană a declarat că forţele care operează în zonă au fost ”informate despre importanţa de a minimiza daunele pentru civili şi infrastructura medicală”.

”Se subliniază că spitalul continuă să funcţioneze fără întreruperi şi la capacitate maximă şi nu a fost vizat în mod intenţionat”, a spus armata.

 

Cristina Laslo, absentă de la Trofeul Carpați: FR Handbal explică neconvocarea

Bogdan Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va finaliza anul viitor studiul referitor la preţurile biletelor de avion