ALEGERI PREZIDENŢIALE ŞI REFERENDUM ÎN MOLDOVA. Peste 100.000 de persoane şi-au exercitat dreptul la vot în primele două ore de la deschiderea urnelor

Peste 100.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în cadrul celor două scrutine, în primele două ore de la deschiderea urnelor. Aceştia urmează să-şi aleagă viitorul preşedinte, dar şi să decidă dacă vor modificarea Constituţiei în vederea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Majoritatea, peste 51%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În afara ţării au votat peste 9.000 de persoane.

Comisia Electorală Centrală a raportat că toate secţiile de votare din ţară şi-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secţii organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente.

Alegătorii sunt aşteptaţi la 2 219 secţii de votare, dintre care 1 988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secţii pentru locuitorii din stânga Nistrului. Şi 231 de secţii de vot deschise în afara ţării, în 37 de ţări pentru alegătorii din diasporă, 3 dintre acestea fiind dedicate votului prin corespondenţă, potrivit newsmaker.md.

În listele electorale de bază sunt incluşi 2 714 239 de alegători. Pentru aceste scrutine au fost tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, dintre care 1,7 milioane au fost distribuite secţiilor din afara ţării. Buletinele de vot au fost tipărite şi în limbile minorităţilor naţionale, inclusiv în ucraineană, bulgară, găgăuză, rusă şi romani.

 

 

 

Germania: Un libian suspectat că plănuia să atace ambasada Israelului a fost arestat

Fosta şefă pentru tehnologie a OpenAI Mira Murati va strânge capital pentru un nou startup de AI – surse