ALEGERI PREZIDENŢIALE ŞI REFERENDUM ÎN MOLDOVA. Vasile Tarlev, primul candidat la alegerile prezidenţiale care a votat

Vasile Tarlev, candidatul Partidului „Viitorul Moldovei” la alegerile prezidenţiale, şi-a exercitat dreptul la vot alături de soţia sa. El a menţionat că a votat pentru „stabilitate şi succes” şi a spis că a luat două buletine de vot: unul pentru preşedinte şi altul pentru referendum. Tarlev a fost primul dintre candidaţii care a votat, informează newsmaker.md.

„Nu ştiu pentru cine a votat soţia, da eu am votat pentru viitorul Moldovei. Un viitor mai bun, mai fericit, mai prosper, pentru stabilitate, pentru succes”, a comunicat Tarlev pentru jurnalişti.

Întrebat câte buletine de vot a luat, el a răspuns: „Două, unul pentru preşedintele ţării şi altul – pentru referendum”.

Funcţionarii electorali oferă alegătorilor două buletine de vot iar aceştia decid „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”.

Vasile Tarlev a deţinut funcţia de premier în perioada comunistă, 2001-2008.

În august 2016, Tarlev a fost decorat de către preşedintele rus Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei pentru un „aport mare la dezvoltarea colaborării economice, umanitare şi de afaceri cu Federaţia Rusă”.

Ulterior, ex-premierul şi-a anunţat intenţia de a candida independent la şefia statului în alegerile din octombrie 2016, dar cererea de înregistrare i-a fost respinsă de către Comisia Electorală Centrală, pe motiv că „nu au fost întrunite cerinţele minime stabilite de lege”, potrivit Europa Liberă.

În februarie 2024, el a anunţat că revine în politică şi că va conduce Partidul Politic „Viitorul Moldovei”, redenumit din Partidul „Bugeacul Nostru”.

În iunie 2024, potrivit , vicepreşedintele Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Mereuţă, l-a acuzat pe colegul său fostul premier Vasile Tarlev, că i-a pus pe tavă lui Ilan Şor, formaţiunea fondată acum câteva luni. Mereuţă a arătat sursei citate mai multe fotografii în care Tarlev a fost într-o vizită în Federaţia Rusă, alături de oamenii lui Şor. De cealaltă parte, fostul premier a negat toate acuzaţiile şi a spus că a fost în Rusia, dar cu alt scop.

Ulterior, fostul premier Vasile Tarlev şi-a declarat intenţia de a candida ca independent la preşedinţie, cu toate că este liderul unui partid. În aceeaşi zi, a depus documentele necesare la CEC pentru înregistrarea grupului de iniţiativă. Ulterior, CEC a anulat înregistrarea grupului de iniţiativă care-l susţinea pe Vasile Tarlev la alegerile prezidenţiale din toamnă, din motiv că deşi acesta s-a declarat independent, a adunat semnături sub bannerul partidului său. În replică, pe 30 august, Tarlev a anunţat că echipa sa a organizat congresul partidului „Viitorul Moldovei” pentru a depune din nou cererea de înregistrare, de această dată din partea formaţiunii politice. Pe 18 septembrie, CEC a decis înregistrarea lui Vasile Tarlev în calitate de candidat la funcţia de preşedinte, desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”.

Între timp, în luna august, comunistul Vladimir Voronin a anunţat că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îl va susţine pe Vasile Tarlev în cursa prezidenţială.

 

NewsMaker: Presa rusă a publicat imagini cu „sute de cetăţeni ai Moldovei” veniţi la Amabasa de la Moscova pentru a vota

Angajații Boeing, aflați în grevă, negociază indirect cu compania, sub medierea guvernului american