VIDEO Noua perlă de la Palatul Peleș: Turiștii se pot caza

Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, a reintrat oficial în circuitul cultural și turistic al României, odată cu deschiderea Galeriei Arhitecților Peleșului. După mai bine de 2 ani de renovări și lucrări de consolidare, Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa Arhitecților”, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia, va reintra oficial în circuitul cultural și turistic al României, la finalul acestui an. Principala atracție a monumentului istoric este Galeria Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat domeniul regal.

”Acest eveniment ne permite, într-un fel, să-l punem sub sigla comemorării celor 110 ani de la trecerea în eternitate a Regelui Carol I. Actul legat de acest domeniu regal s-a petrecut la 10 octombrie 1914. Exact acum o săptămână eram la Düsseldorf, la castelul Egerhof, locul de unde Principele Carol a pornit spre România în 1866, și locul unde Ion C. Brătianu i-a oferit tronul Principatelor. A fost un eveniment frumos, la care a participat și Alteța Sa Regală, Principesa Elena a României. Am vorbit despre Carol I, ctitorul României moderne, iar colegul Mircea Hortopan a vorbit despre comorile Peleșului.

Împreună cu conducerea muzeului și cu Asociația „Ateneu” am evocat figura ctitorului domeniului regal de la Sinaia. Dacă ne este permis, să-l evocăm aici, pentru că în interiorul castelului veți descoperi colaboratorii săi, arhitecți germani precum Wilhelm Dörpfeld, polonezi ca Johannes Schultz von Stasi, cehi ca Karl Liman, care au fost unii dintre cei mai importanți colaboratori. De asemenea, au fost francezi ca Conen și germani precum Eisen și Wegel, cei care au lucrat la foișorul vechi.

Carol I a fost clar pasionat de arhitectură și a avut aici, pe domeniul de la Sinaia, un teren favorabil pentru a-și exercita această pasiune timp de 40 de ani, întrucât lucrările s-au încheiat în 1914. Există o mărturie a lui Eugen Buhman, secretarul regilor României timp de 40 de ani, care spune că Regina Elisabeta a afirmat că „regele este un mare constructor”. Dacă voiai să-i faci o bucurie regelui, arhitectul Liman trebuia să vină cu o nouă propunere de extindere a castelului. Așa a apărut sala nouă de audiență, ultima lucrare la Peleș, care l-a încântat pe rege.

Tot din această memorialistică aflăm că regele Carol venea aproape zilnic la biroul de arhitectură pentru a discuta cu arhitecții. El nu vizualiza perfect în spațiu planurile, astfel încât Karl Liman aducea o mică machetă pentru a-i arăta extinderile planificate la castel. Din această colaborare strânsă a ieșit minunea pe care o vedem astăzi la Peleș, o minune arhitecturală care, sperăm, va deveni într-o bună zi patrimoniu mondial UNESCO.

Pasiunea regelui Carol I și rigoarea sa germană, combinată cu cea a arhitecților, au dus la construirea a ceea ce vedem aici. La început, Peleșul a fost proiectat de un renumit profesor, Doderer, dar planurile sale au fost prea grandioase pentru bugetul principelui Carol al României. Lucrarea a fost apoi preluată de Johannes Schultz, care a finalizat prima variantă a castelului în stil grunder, inaugurată în 7 octombrie 1883. După proclamarea regatului și înființarea Domeniilor Coroanei, regele Carol a avut posibilități financiare mai mari pentru a extinde castelul.

Regele Carol a dorit ca Peleșul să reflecte o combinație de stiluri decorative și arhitectonice din întreaga Europă. Își dorea ca Peleșul să aibă elemente de renaștere germană, italiană, stil florentin și chiar un salon turcesc. Și a reușit. Această combinație de stiluri continuă să impresioneze sutele de mii de vizitatori care trec pragul castelului în fiecare an, rămânând uimiți încă din holul de onoare conceput de Liman.

Peleșul este un exemplu extraordinar de arhitectură regală rezidențială, și sperăm ca într-o zi România să primească recunoașterea internațională pe care o merită, sub forma includerii Peleșului în patrimoniul mondial UNESCO.

Expoziția dedicată arhitecților Peleșului întregeste biografiile acestor colaboratori de seamă ai regelui. Karl Liman, în special, a contribuit la multe alte construcții de pe domeniul regal, inclusiv la Castelul Pelișor, Economat, corpul de gardă, grajdurile de la Furnica și multe altele. Liman a avut un rol esențial și în reamenajarea Castelului Bran pentru Regina Maria în anii 1920, transformând cetatea medievală într-o reședință de vară primitoare. De asemenea, a făcut mari amenajări la Palatul Cotroceni și la pavilionul de băi al reginei Maria de la Sovata.

Arhitectul Jean Ernest a preluat șefia domeniului regal după Liman, continuând să contribuie la dezvoltarea acestuia până în 1989. Arhivele sunt bogate în documente despre acești arhitecți, iar cercetările viitoare vor aduce la lumină și alte detalii despre contribuția lor.”, a spus Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Peleş

Galeria Arhitecților Peleșului este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș la nivelul demisolului, cu acces direct din Piațeta Economat, și găzduiește printre exponate și vitralii cu patru dintre arhitecții importanți care au proiectat Castelul Peleș. Printre aceștia îl remarcăm pe Karel Liman, arhitectul ceh care a fost în slujba Regelui Carol I pentru a extinde și amenaja Peleșul în actuala formă și care a folosit Vila Șipot drept atelier de lucru. Conform documentelor istorice, însuși Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale. Liman a proiectat și Castelul Pelișor, precum și alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi în proiectele Reginei Maria de la Bran și Cotroceni.

Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcției, demarat la inițiativa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

În cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrările de consolidare a construcției, dar și lucrările de înlocuire a instalațiilor sanitare termice și electrice, precum și de refacere a structurilor de rezistență ale spațiului Galeriei Arhitecților Peleșului.

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Șipot va putea fi valorificată ca obiectiv turistic, spațiu multifuncțional pentru evenimente, spațiu inspirațional de lucru pentru tineri arhitecți sau cu alte profesii creative etc.

50 de mii de turiști sunt așteptați anual să viziteze Vila Șipot, la care se adaugă studenții care vin la Peleș prin programele de workshop organizate de universități prestigioase din țară.

Vila Șipot oferă și locuri de cazare pentru cei care vor să își petreacă o vacanță în inima Domeniului Regal Peleș.

Partenerii principali care au făcut posibilă restaurarea Vilei Șipot sunt: Herlitz România, Veolia România, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distribuție Energie Electrică România, Romstal, Warga Enayati, Centrul Medical Unirea, Akzonobel, BAT România, DentalMed, Vial Numis, Steel Business Profiles, Impact Developer & Contractor, Fresh Air, Wienerberger, Banca Comercială Română – Partener Oficial 2023 și CEC Bank – sponsor principal 2024.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș este singura entitate non-guvernamentală și non-profit creată cu misiunea de a proteja, conserva, restaura și de a pune în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic și peisagistic de pe Domeniul Regal Peleș, ca element – cheie al culturii, turismului și identității României în lume. Revalorizând acest patrimoniu, APRP promovează, pe plan intern și internațional, cultura și valorile istorice ale României.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Mihai Tudose: Liberalii au intrat în zona de irelevanță politică. Iohannis termină în ‘glorie’

MAE/Atenţionare de călătorie: Italia – regiuni afectate de ploi abundente şi inundaţii severe