De unde vine ‘iubirea’ oamenilor pentru cartofi și pâine: Are rădăcini nebănuite

Echipa de oameni de știință de la Laboratorul Jackson din Connecticut și Universitatea Buffalo din New York a analizat o genă numită AMY1. Această genă ne ajută să digerăm amidonul din alimente precum cartofi, paste, orez și pâine, transformându-l în energie pentru corpul nostru, punctează CNN.

Feyza Yilmaz, autorul principal al studiului, explică: „Am vrut să înțelegem dacă această adaptare genetică corespunde cu apariția agriculturii. Este o întrebare fierbinte în domeniul nostru”.

Cercetătorii au examinat ADN-ul a 68 de oameni antici și au făcut o descoperire surprinzătoare. Cu 45.000 de ani în urmă, vânătorii-culegători aveau deja mai multe copii ale genei AMY1, ceea ce înseamnă că puteau digera bine amidonul. Mai mult, această adaptare exista și la neanderthalieni și la o altă specie umană dispărută, denisovanii.

Rezultate sugerează că strămoșul nostru comun, care a trăit acum aproximativ 800.000 de ani, avea deja această capacitate de a digera amidonul. Asta înseamnă că oamenii mâncau și digerau alimente bogate în amidon cu mult înainte să înceapă să cultive cereale.

Taylor Hermes, profesor la Universitatea din Arkansas, care nu a fost implicat în studiu, spune că descoperirile susțin teoria că tocmai carbohidrații, nu proteinele, au furnizat energia necesară pentru creșterea creierului uman de-a lungul evoluției.

Studiul mai arată că în ultimii 4.000 de ani, capacitatea oamenilor de a digera amidonul s-a îmbunătățit, cel mai probabil datorită trecerii la agricultură și la o dietă bogată în cereale.

O aeronavă Wizz Air cu 228 de pasageri la bord a aterizat de urgenţă pe Aeroportul Henri Coandă

Dublă reuşită de Liviu Antal pentru Zalgiris Vilnius, în Lituania