ISIS își mărește ‘imperiul’: Teoriștii folosesc AI pentru a atrage recruți din SUA și Europa

Arestarea recentă a unui afgan suspectat de organizarea unui atac în ziua alegerilor din SUA, împreună cu comploturile din Franța, Suedia și alte regiuni, subliniază intensificarea amenințării ISIS-K, afirmă oficiali și experți în securitate.

Pentru a-și extinde influența, gruparea recrutează membri din diverse comunități musulmane din diaspora europeană și americană, generând un număr mare de videoclipuri și articole în peste 10 limbi.

Mesajele difuzate pe rețelele sociale, TikTok și dark web promovează ISIS-K ca fiind „singura organizație militantă islamistă adevărată și pură care luptă împotriva guvernelor din regiune și a influențelor străine ostile ale adversarilor precum Statele Unite” a spus Webber.

Lucas Webber, analist de securitate, a subliniat că, deși ISIS-K s-a concentrat inițial pe imigranții tadjici, acum își lărgește atenția și către alte comunități etnice, căutând să exploateze izolarea resimțită de afgani și alți imigranți musulmani.

Se axează  pe intervențiile militare americane în țările musulmane și pe prezența armatei americane în aceste regiuni. Webber a subliniat că mesajele susțin constant ideea că Statele Unite reprezintă „un imperiu în declin”.

ISIS-K, cunoscut și sub numele de ISIS-Khorasan, este o ramură a grupului original, apărut în Siria și Irak în urmă cu mai bine de un deceniu. După ani de atacuri din partea forțelor americane, siriene și kurde, grupul inițial a fost grav slăbit, dar acum oficialii americani și occidentali consideră ISIS-K o amenințare majoră.

Gruparea a fost adusă în atenția publicului în august 2021, când un atacator a detonat o bombă lângă aeroportul din Kabul, provocând moartea a 170 de afgani și 13 soldați americani. Totodata, ISIS-K a fost implicată în atacul asupra unei săli de concerte din Moscova, soldat cu peste 130 de victime.

Aaron Zelin, expert în grupuri jihadiste la Institutul pentru Politica din Orientul Apropiat de la Washington, a declarat că ISIS-K are „fluxuri multiple de mesaje, în funcție de publicul particular”.

Grupul a încercat să-și extindă operațiunile media, deoarece atenția globală s-a concentrat asupra războiului Israel-Hamas, au declarat oficiali și analiști americani.

„ISIS a început să se regrupeze anul trecut, pe măsură ce guvernele și-au îndreptat atenția și resursele către războiul din Ucraina, criza din Gaza și pe amenințările venite din partea Iranului și a aliaților săi militanti din regiune”, a afirmat Bret Holmgren, director interimar al Centrului Național de Luptă împotriva Terorismului, la Cipher.

Recent, autoritățile din Costa Rica au arestat un suspect tadjic despre care se suspectează că ar avea legături cu ISIS, conform informațiilor din presa locală.

De asemenea, pe 7 octombrie, Nasir Ahmad Tawhedi, în vârstă de 27 de ani, a fost reținut de FBI în Oklahoma și acuzat de planificarea unui atac armat în ziua alegerilor. El a fost printre zecile de mii de afgani evacuați după retragerea forțelor americane din Afganistan în 2021. Acesta a activat în Forța de Gardă Locală, responsabilă cu securizarea clădirilor americane.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Virgil Popescu răspunde acuzațiilor lansate de către cei din PSD: Ar fi amuzant, dacă nu ar fi al naibii de trist

Siegfried Mureşan: Rezultatul referendumului va determina Uniunea Europeană să accelereze procesul de aderare a Republicii Moldova