Kremlin: Maia Sandu trebuie să demonstreze că „grupuri criminale” i-au luat voturile. Mulţi din Moldova n-au susţinut-o nici după o campanie „lipsită de libertate”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care susţine că anumite „grupuri criminale” ar fi încercat să îi ia voturile în alegeri, trebuie să aducă dovezi relevante, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială de presă TASS.

„În primul rând, nu se spune despre ce este vorba. În al doilea rând, sunt acuzaţii destul de grave aduse acestor ‘grupuri criminale’, iar publicului ar trebui să i se prezinte nişte dovezi. Dacă ea spune că este lipsită de voturi din cauza unor „grupuri criminale”, ar trebui să prezinte dovezi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând acuzaţiile Maiei Sandu că grupuri criminale susţinute de forţe străine ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi.

„Nu ar fi rău dacă doamna Sandu ar putea explica un asemenea număr de voturi care nu sunt de acord cu linia ei. Sunt şi acestea ‘grupuri criminale’?” – a continuat Peskov. „Sau ea vrea să spună că cetăţenii moldoveni care nu o susţin sunt asociaţi cu „grupuri criminale”? Există o mulţime de nuanţe aici”, a comentat Peskov.

Duminică, Moldova a organizat un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană (UE) concomitent cu alegeri prezidenţiale. Aderarea Moldovei la UE a fost susţinută de puţin peste 50% dintre alegători, după numărarea votiurilor în diaspora. La alegerile prezidenţiale, se va organiza un al doilea tur de scrutin între preşedintele în exerciţiu Maia Sandu (42% din voturi) şi fostul procuror general Alexandr Stoianoglo (26 la sută), care o critică pe Sandu pentru politica sa de confruntare cu Moscova.

Foarte mulţi oameni din Republica Moldova nu o susţin pe preşedinta în exerciţiu Maia Sandu, ceea ce este vizibil chiar şi în condiţiile unei campanii electorale „nelibere”, a mai comentat Peskov, ca răspuns la o întrebare TASS. „Şi chiar şi în condiţiile acestui tip de campanie electorală lipsită de libertate, vedem cât de mulţi oameni nu sunt susţinători ai ideologiei preşedintei în exerciţiu Sandu, acest lucru atrage atenţia”, a punctat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a explicat de ce spune că a fost o campanie electorală „neliberă” în Moldova. „Forţele de opoziţie au fost private de posibilitatea de a se angaja în orice fel de campanie, de a se angaja în procesul electoral, au fost persecutate, au fost aruncate în închisori, au fost interogate, nu li s-a permis să intre în ţară, mass-media a fost închisă, resursele de internet au fost blocate”, a enumerat Peskov acţiunile pe care autorităţile din R.Moldova le-au luat împotriva reţelei oligarhului fugar Ilan Şor, refugiat la Moscova, a cărui intenţie era să cumpere sute de mii de voturi.

 

Consilierii generali ai Municipiului Bucureşti au votat pentru referendumul local propus de primarul Capitalei, Nicuşor Dan

Ciolacu, după rezultatul din Republica Moldova: Rezultatul pe muchie de cuţit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge şi cetăţenii din provincie şi zonele rurale