Documente scurse arată planul Israelului de a ataca Iranul: Tel Avivul are inclusiv arme nucleare

Documentele, datate 15 și 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce au fost postate pe Telegram de un cont numit „Middle East Spectator”.

Acestea sunt marcate ca top secret și au marcaje care indică faptul că sunt menite să fie văzute doar de SUA și aliații săi „Five Eyes” – Australia, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie.

În documente se descriu pregătirile pe care Israelul pare să le facă pentru o lovitură împotriva Iranului. Unul dintre documente spune că planurile implică mutarea munițiilor de către Israel.

Un alt document spune că provine de la Agenția Națională de Securitate și prezintă exercițiile forțelor aeriene israeliene care implică rachete aer-sol, despre care se crede că sunt de asemenea în pregătirea unui atac asupra Iranului.

A fost începută o anchetă

Un oficial american a declarat că ancheta examinează cine a avut acces la presupusul document al Pentagonului. Orice astfel de scurgere ar declanșa automat o investigație a FBI-ului alături de Pentagonul și agențiile de informații americane. FBI a refuzat să comenteze pentru CNN.

Scurgerea de informații vine într-un moment extrem de sensibil în relațiile dintre SUA și Israel și îi va înfuria pe israelieni, care se pregătesc să lovească Iranul ca răspuns la atacul de rachete al Iranului din 1 octombrie. Unul dintre documente sugerează, de asemenea, ceva ce Israelul a refuzat întotdeauna să confirme public: că țara are arme nucleare. Documentul spune că SUA nu au văzut niciun indiciu că Israelul intenționează să folosească o armă nucleară împotriva Iranului.

„Dacă este adevărat că planurile tactice israeliene de a răspunde la atacul Iranului din 1 octombrie au fost scurse, este o încălcare gravă”, a declarat Mick Mulroy, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu și ofițer CIA pensionat.

Mulroy a adăugat că „viitoarea coordonare dintre SUA și Israel ar putea fi, de asemenea, pusă la încercare. Încrederea este o componentă cheie în relație și, în funcție de modul în care s-a scurs, încrederea ar putea fi erodată.”

Consiliul Național de Securitate a trimis CNN la Biroul Directorului de Informații Naționale și la Pentagon pentru o reacție. Pentagonul și Agenția Națională de Informații Geospațiale au refuzat să comenteze.

Cum ar fi ajuns documentele în public?

Nu este clar cum au devenit publice documentele și nici dacă au fost piratate sau scurse în mod deliberat.

O scurgere majoră de informații americane de anul trecut a tensionat, de asemenea, relațiile SUA cu aliații și partenerii, inclusiv Coreea de Sud și Ucraina, după ce un tânăr de 21 de ani din Garda Națională Aeriană a postat informații clasificate pe platforma de socializare Discord.

Reacția canalului de Telegram Middle East Spectator

„Declarăm că Middle East Spectator nu are cunoștință de nicio altă scurgere de documente americane clasificate. De asemenea, reiterăm faptul că nu avem nicio legătură cu sursa inițială, pe care o presupunem a fi un avertizor din cadrul Departamentului Apărării al SUA.

Din câte știm noi, documentele au apărut pentru prima dată într-un grup privat Telegram cu puțin peste 7 000 de membri, unde cel care a divulgat informațiile a fost probabil prezent. Cumva, documentele au ieșit din grup; în acest moment, Middle East Spectator a luat cunoștință de documente printr-un  mesaj anonim. Astfel de mesaje au fost trimise către diverse alte persoane și instituții de presă.

În plus, respingem afirmațiile făcute de diverse instituții media, inclusiv Axios și Jerusalem Post, potrivit cărora suntem ‘afiliați Iranului‘. Middle East Spectator este o echipă unită de jurnaliști complet independenți”, arată canalul de telegram invocat.

Documentele invocate:

content-image content-image

 

Au fost cândva frați – Cine a fost Fetullah Gulen, marele dușman al lui Erdogan și cum a scăpat de mâna lungă a ‘sultanului’

Rusia reacționează după alegerile din R. Moldova: ‘O anomalie! Ridică o mulțime de întrebări’