Mircea Geoană: Veniţi la vot în număr mare din primul tur/ PNL este util pentru democraţia românească/ Ceea ce vedem astăzi este o încercare de a duce în turul doi pe domnul Ciolacu şi pe domnul Simion

Candidatul independent la Preşedinţia României Mircea Geoană a făcut, luni, un apel la alegători să vină la vot, în număr mare, încă din primul tur de scrutin şi a subliniat că este important ca PNL să obţină cât mai multe voturi la alegerile parlamentare deoarece ”este util pentru democraţia românească”. Geoană a atras atenţia că PSD îşi doreşte o finală Ciolacu-Simion, pentru a repeta scenariul din anul 2000, când Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor au rămas în finala prezidenţială.

Mircea Geoană a subliniat că va lucra cu partidele politice care vor ajunge în Parlament, după votul de la finalul acestui an.

 
”Un preşedinte care depinde de un singur partid nu poate să întindă o mână unui om competent, dintr-un partid sau alt partid, unui primar indiferent de culoarea politică, dacă face un lucru bun, unui preşedinte de consiliu judeţean, unui tânăr sau unei tinere care vor să îşi înceapă o viaţă în ţara lor. (…) Nu înseamnă că nu vom lucra şi nu voi lucra cu partidele din România. Avem alegeri parlamentare. Evident, românii şi româncele vor vota cum consideră. Şi după ce vom trage linie, sper să putem intra în turul doi să câştigăm, după aceea vom face o discuţie serioasă. Am văzut ieri pe domnul Ciolacu anunţând un proiect politic. Sunt absolut respectuos faţă de propunerea sa. Să dea Dumnezeu să se întâmple (…). Deci o discuţie serioasă cu partidele care, la rândul lor, promit şi propun ceva naţiunii şi între angajamentul meu şi propunerea acestor partide vom găsi o formă de contract politic pe care eu mă angajez să o respect şi am să ţin la socoteală ca cei care vor câştiga să se ţină de cuvânt pentru că românii nu mai cred în promisiuni electorale şi pe bună dreptate nu mai cred în aceste lucruri”, a declarat Mircea Geoană, luni, la Timişoara, în cadrul unei întâlniri cu susţinătorii săi.

 
Mircea Geoană a spus că vede ”un fel de combinaţie”, precum între anul 2000, când a existat o finală prezidenţială Iliescu-Vadim, şi anul 2009 când Guvernul dădea asigurări că economia merge bine, apoi a urmat o criză economică de mari dimensiuni.
 
”Există o situaţie inedită la aceste alegeri prezidenţiale din România. În primul rând, apariţia unui candidat independent cu şanse, pe de altă parte avem o situaţie destul de complexă care trebuie să ne dea de gândit. Eu văd acum, în România (…) un fel de combinaţie între anul 2000 cu alegeri Iliescu-Vadim şi anul 2009 în pragul crizei finaciar bugetare, după ce guvernul de atunci s-a prefăcut că nu avem deficite, s-a prefăcut că economia merge şi imediat după alegeri a venit scandenţa şi socoteala”, a declarat Mircea Geoană.
 
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Mircea Geoană a atras atenţia că acum se încearcă o finală prezidenţială Ciolacu-Simion.
 
”Ceea ce vedem astăzi este o încercare de a duce în turul doi pe domnul Ciolacu şi pe domnul Simion. Este un plan activ. A început cu decizia Curţii, a continuat cu punerea, pe sprânceană, de oameni pe liste. Se discută despre folosirea metodei EBA de a mai da nişte voturi pe ici, pe colo pentru că singura şansă a domnului Ciolacu este să meargă cu domnul Simion în turul doi şi acolo ar câştiga. Ăsta este scenariul Iliescu-Vadim din 2000. Eu sunt convins că foştii mei colegi din PSD nu vor marşa pe un astfel de plan. Au muncit prea mult să devină un partid care să ajungă la guvernare, au prima şansă să câştige parlamentarele, au vocaţie de guvernare, dar în contextul acesta perspectiva unui Parlament naţional român cu un Simion în turul doi ar însemna un AUR la peste 20 la sută plus votul de victimizare pe care fosta candidată Şoşoacă îl va avea, o să avem un Parlament cu aceste forţe pro-Moscova şi anti-occidentale. Asta înseamnă o dezechilibrare a ceea ce înseamnă echilibrul politic din România şi traseul occidental al ţării noastre (…)”, a susţinut Mircea Geoană.
 
De asemenea, Geoană s-a referit la PNL, despre care a spus că este util pentru democraţia României şi că speră să obţină un scor bun la alegerile parlamentare.
 
”Vreau să fac un apel către votanţii altor partide, sper să mă voteze pe mine. PNL este un partid important. PNL este util pentru democraţia românească, să facă un scor la parlamentare, cât mai mare. Nu vreau să comentez şansele domnului Ciucă, nu este problema mea, cred că şansele sunt relativ modeste. Dar nu îmi este indiferent, ca cetăţean şi viitor preşedinte al României, dacă PNL are un scor mic sau rezonabil care să îi permită să rămână în jocul de eligibilitate pentru guvernare şi în anii care vin. Şi sper ca o declaraţie de independenţă a PNL faţă de Iohannis să vină cât mai repede cu putinţă. Pentru că, de fapt, asta îi trage în jos, asta îl face şi pe domnul Ciucă să nu decoleze în sondaje. Cred că plătesc preţul unei relaţii, cred eu, mult prea apropiate şi contraproductive electoral cu un preşedinte foarte nepopular la final de 10 ani de mandat. Am prieteni şi în USR şi cred că şi pentru ei e important să revină la principala lor caracteristică, care se numeşte competenţa. Şi sper ca după aceste alegeri prezidenţiale să putem să vedem cel mai competent ministru de Finanţe, doamna Anca Dragu, care astăzi este guvernatorul băncii centrale de la Chişinău (…)”, a declarat Geoană.
 
Mircea Geoană a chemat românii la vot încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale, afirmând că ”adevărata finală se joacă în turul întâi”.
 
”Aş vrea să fac un apel de aici, de la Timişoara: veniţi la vot în număr mare din primul tur pentru că la aceste alegeri, spre deosebire de celelalte din ultimii 35 de ani, adevărata finală se joacă în turul întâi, nu în turul doi. Pentru că din formulele pe care le putem vedea acum este destul de clar care ar fi rezultatul unei finale Ciolacu-Simion sau Ciolacu-Geoană”, a subliniat Mircea Geoană.

Carlo Ancelotti: ‘Ce îi cer lui Mbappe? Să înscrie goluri!’

Superliga: Rapid – Farul, scor 5-0, într-un meci cu doi eliminaţi