Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni acuză Israelul că blochează ajutorul pentru nordul Gazei

Şeful agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi palestinieni a acuzat Israelul că împiedică ajutoarele să ajungă în nordul Gazei, unde sute de mii de oameni se confruntă cu o situaţie umanitară pe fondul unei ofensive militare israeliene reînnoite, relatează CNN.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a scris într-o postare X de luni că Israelul continuă „să refuze misiunile umanitare să ajungă în nordul [Faza] cu provizii critice, inclusiv medicamente şi alimente”.

”Adăposturile rămase ale UNRWA sunt atât de supraaglomerate, încât unele persoane strămutate sunt acum forţate să locuiască în toalete”, a adăugat Lazzarini, în timp ce a cerut Israelului să permită accesul echipelor ONU.

„Negarea şi armamentul asistenţei umanitare pentru atingerea scopurilor militare este un semn al cât de scăzută este busola morală”, a spus el. „Asistenţa trebuie să ajungă la toţi cei care au nevoie în Gaza: civili, inclusiv copii şi ostatici”.

Remarcile lui Lazzarini sunt cele mai recente dintr-un şir de avertismente din partea agenţiilor ONU cu privire la deteriorarea situaţiei din enclava palestiniană.

Duminică, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că operaţiunile militare ale Israelului în nordul Gazei ar putea distruge populaţia palestiniană prin „moarte şi strămutare”.

Libanul spune că patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac aerian israelian în apropierea principalului spital guvernamental din sudul Beirutului

Donald Trump șochează pe toată lumea în ultimele zile: scoate pe gură grosolănii și vulgarități greu de imaginat