Neurologia este zdruncinată: Un italian și-a pierdut ultimele patru decenii de amintiri în urma unui accident

Luciano D’Adamo își amintește ultima dată că era un tânăr de 24 de ani în 1980, care lucra la aeroportul Fiumicino. După ce a fost lovit de o mașină, s-a trezit în 2019, la vârsta de 63 de ani, fără nicio amintire din ultimele patru decenii.

„Nu am mai văzut niciodată o amnezie atât de extinsă”, declară dr. Davide Quaranta, neurolog la policlinica Gemelli din Roma, pentru Il Messaggero. Potrivit medicului, de obicei, amnezia post-traumatică acoperă doar perioadele scurte dinaintea accidentului.

„Amnezia post-traumatică, chiar și în cazul unei leziuni cerebrale, acoperă în general anii sau săptămânile sau lunile anterioare evenimentului traumatic. Mecanismul memoriei, de fapt, înseamnă că ceea ce trăim în viața de zi cu zi este stocat temporar. Apoi, această memorie este consolidată prin mecanisme prin care urmele memoriei sunt transferate de la hipocampus, care este prima stație de codificare, la cortexul cerebral”, a declarat neurologul.

Cazul este excepțional deoarece italianul nu-și recunoaște soția sau fiul adult, nu știe de existența telefoanelor mobile sau a sistemelor GPS, nu are cunoștință de evenimente majore precum 11 septembrie sau căderea Zidului Berlinului.

„Este un caz extrem de interesant, deoarece ar redefini limitele duratei mecanismelor care conduc la consolidarea memoriei”, spune dr. Quaranta.

Luciano încearcă acum să-și reconstruiască viața, învățând să trăiască într-o lume pe care nu o recunoaște. Lucrează ca muncitor la o școală și, cu ajutorul psihologilor, își reconstruiește relația cu familia.

 

Donald Trump șochează pe toată lumea în ultimele zile: scoate pe gură grosolănii și vulgarități greu de imaginat

Vladimir Putin găzduieşte Summitul BRICS în Rusia, sub umbra războiului din Ucraina