Excluderea Poloniei de la discuţiile de la Berlin referitoare la Ucraina a fost o „greşeală”, afirmă Varşovia

Polonia a declarat luni că a fost o greşeală excluderea liderilor polonez şi ucrainean de la întâlnirea de săptămâna trecută a liderilor din SUA, Germania, Marea Britanie şi Franţa de la Berlin, care s-a axat pe modul de a sprijini Kievul în războiul său cu Rusia, relatează Reuters.

Preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit vineri la Berlin pentru a discuta despre cum să pună capăt luptelor din Ucraina, în timp ce forţele ruse avansează în est.

Ei au discutat, de asemenea, despre conflictul din Orientul Mijlociu.

Iniţial, era programat ca Biden să convoace o reuniune mai largă a susţinătorilor militari ai Ucrainei, inclusiv a preşedintelui polonez Andrzej Duda, la baza aeriană americană Ramstein din Germania, dar această deplasare a fost anulată din cauza uraganului Milton.

„Dacă subiectul este ajutorarea Ucrainei, este pur şi simplu o greşeală că nici Ucraina, nici Polonia nu au luat parte la această reuniune”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Pawel Wronski. „Dacă vorbim despre ajutorul pentru Ucraina, trebuie să ne amintim în primul rând că Polonia este una dintre ţările care ajută cel mai mult Ucraina şi în al doilea rând că 90% din totalul livrărilor (pentru Ucraina) trec prin teritoriul polonez”, a adăugat el.

Relaţiile dintre Polonia şi Germania au devenit mai calde de la venirea la putere, în decembrie, a coaliţiei proeuropene a lui Donald Tusk, deşi Varşovia a criticat abordarea Berlinului cu privire la migraţie, iar vecinii au opinii diferite cu privire la problema finanţării comune a UE pentru apărare şi la consolidarea frontierei estice a blocului.

Tenis: Andrei Rublev, calificat în turul secund la turneul ATP 500 de la Basel

Algerianca Imane Khelif, aflată în centrul unei controverse de gen la JO de la Paris, trece la boxul profesionist