Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din localităţile Remetea şi Sineu din judeţul Harghita a devenit operaţională. Reţeaua are o lungime de 78 km; investiţia s-a ridicat la 57 milioane de lei

Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale din localităţile Remetea şi Sineu din judeţul Harghita a devenit operaţională. Reţeaua are o lungime de 78 km şi a fost realizată în urma unei investiţii a Primăriei Remetea în valoare de 57 milioane de lei.

”Delgaz Grid a devenit, din luna octombrie, operatorul reţelei de gaze naturale, în lungime de 78 km, din localităţile Remetea şi Sineu (judeţul Harghita), reţea care va permite alimentarea cu gaz a 2.500 de imobile. Astfel, compania atinge o bornă importantă în judeţul Harghita, prin intermediul celor 20 de localităţi unde este responsabilă de exploatarea reţelei de distribuţie pe o lungime totală de 450 km şi de alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor din Miercurea Ciuc, Băile Tuşnad, Odorheiu Secuiesc, Brădeşti, Târnova, Cristuru Secuiesc, Filiaş, Lutiţa, Şoimuşu Mare, Satu Mare, Eliseni, Vlăhiţa, Remetea, Sineu,  Cecheşti şi Topliţa cu localităţile componente: Măgheruş, Moglăneşti, Vale şi Zencani”, anunţă Delgaz Grid.

Înfiinţarea reţelei de distribuţie din Remetea şi Sineu a fost posibilă în urma unei investiţii în valoare de 57 de milioane de lei, finanţată integral de Primăria Remetea din fonduri POIM (34 milioane lei) şi fonduri proprii (23 milioane din fondurile UAT).

Demarată în anul 2022, investiţia a fost finalizată în această toamnă şi a constat în realizarea unui racord şi a unei staţii de reglare măsurare-predare (SRMP) cu o capacitate de 5700 mc/h, o reţea de distribuţie de gaze naturale de aproximativ 78 km şi peste 2.500 de racorduri, care să permită conectarea imobilelor din zonă la reţea.

„Faptul că avem gaz în comuna Remetea este o realizare extraordinară pentru comunitatea noastră, iar impactul în plan social şi economic va fi cu siguranţă unul important şi va aduce la dezvoltarea parcului industrial existent în zonă. Apreciem faptul că reţeaua va fi operată de Delgaz Grid care are o echipă profesionistă, alături de care am început o colaborare excelentă”, a declarat Laczkó-Albert Elemér, primarul comunei Remetea.

Primul obiectiv care beneficiază de alimentarea cu gaze naturale este bazinul de înot din Remetea, urmând ca parcul industrial din localitate şi alte 2.500 de locuinţe şi clădiri să fie racordate la reţea în perioada următoare, după realizarea instalaţiilor de utilizare din interiorul proprietăţilor.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

 

Germania a inaugurat un cartier general naval la Marea Baltică, pe fondul tensiunilor crescânde cu Moscova

Cod galben de ceaţă în 15 judeţe / Vizibilitate redusă, izolat chiar sub 50 de metri