Economistul șef al BRD, previziune sumbră pentru România: criza economică poate lovi dur în câțiva ani

„Dați-mi voie să mă îndoiesc de certitudinea unui orizont de 7 ani în care vom scădea deficitul bugetar. Din punctul meu de vedere, undeva în anii 2028-2029, dacă se respectă ultimele două cicluri economice, România va intra în criză. După opt ani de creștere economică, ultima contracție fiind în 2020, România va intra în criză. Într-o contracție mică sau mare a economiei, asta rămâne de văzut”, a declarat Libocor, potrivit economica.net.

Libocor a evidențiat și o percepție greșită a PIB-ului, care este adesea considerat un indicator al dezvoltării, când, în realitate, el reflectă doar producția economică. Economistul a explicat că, în momentul unei crize, PIB-ul va fi înțeles în termenii săi reali, nu ca un simplu indicator general de creștere.

„PIB-ul nu este un indicator de dezvoltare. Este eronat să crezi că, dacă o țară crește din punct de vedere al PIB-ului, ea se și dezvoltă. România a fost exact exemplul care confirmă că PIB nu este un indicator de dezvoltare. Am crescut fără să ne dezvoltăm. Dacă vreți un singur și cel mai simplu exemplu, uitați-vă la infrastructură”, a subliniat Libocor.

Un alt punct important atins de economistul șef al BRD este legat de incapacitatea statului român de a colecta eficient taxele și impozitele. Deși sistemul fiscal a suferit modificări importante în ultimele decenii, România nu a reușit să colecteze mai mult de 33% din PIB sub formă de venituri fiscale, indiferent de tipul de guvernare sau de sistemul de impozitare implementat.

„Din 1989, indiferent dacă am avut impozitare progresivă, dacă am avut conducere de stânga, de dreapta sau coaliție, statul nu a reușit să colecteze taxe și impozite de mai mult de 33% din PIB. Problema Fiscului este probabil la colectare, nu la nivelul TVA sau ale celorlalte costuri fiscale”, a explicat economistul.

Cu un deficit bugetar estimat la 8% din PIB pentru 2024, Florian Libocor consideră că este improbabil ca România să reușească ajustarea acestui deficit sub pragul de 3% în următorii șapte ani. De asemenea, el se arată sceptic în privința unei scăderi sustenabile a inflației în următorii ani, atât la nivel european, cât și în România.

VIDEO Peste 70 de percheziții în mai multe localități – Peste 50 de persoane vor fi duse la audieri

La Liga: Valencia pierde în compania echipei Las Palmas. Gazdele au avut un jucător eliminat