Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul ANI la procesul intentat primarului general Nicuşor Dan pe care-l declarase incompatibil şi în conflict de interese / Decizia instanţei este definitivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, recursul Agenţiei Naţionale de Integritate la procesul intentat primarului general Nicuşor Dan pe care-l declarase incompatibil şi în conflict de interese. Decizia a fost luată cu majoritatea de voturi, opinia judecătoarei Veronica Dumitrescu fiind contrară. Decizia instanţei este însă definitivă.

”Cu unanimitate: Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională, ca nefondată. Respinge excepţia lipsei de interes a recursului incident, ca nefondată.

Cu majoritate: Respinge recursul principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat”, a transmis, marţi, ICCJ.

De asemenea, cu unanimitate, instanţa ”respinge recursul incident declarat de recurentul-reclamant Dan Nicuşor Daniel împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat”.

Decizia magistraţilor este definitivă.

Instanţa precizează că s-a înregistrat opinia separată a judecătoarei Veronica Dumitrache, ”în sensul admiterii recursului principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, casării în parte a sentinţei recurate şi respingerii cererii de chemare în judecată formulate iniţial, ca nefondată”.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, în septembrie 2023,  că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care reţinea că ar fi incompatibil şi în conflict de interese.

”Curtea de Apel Bucureşti a anulat azi raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care reţinea că aş fi incompatibil şi în conflict de interese. Instituţiile de control trebuie să controleze, dar să fie echilibrate în evaluări. Faptul că o instituţie a statului a spus că primarul Bucureştiului e incompatibil şi în conflict de interese e o chestiune pe care partenerii externi ai Municipalităţii o iau foarte în serios. Imaginea Municipalităţii a fost afectată”, a scris atunci Nicuşor Dan pe Facebook.

Pe 16 februarie 2023, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a sesizat Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi în cazul primarului Capitalei Nicuşor Dan, pe care îl acuză de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

 

Primarul Capitalei Nicuşor Dan preciza atunci că va ataca în instanţă în termenul legal Raportul ANI şi acuză Agenţia că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

 

 

 

 

Nicolae Ciucă, despre intrarea în Opoziţie, în cazul în care PNL nu va reuşi o coaliţie de dreapta, după alegeri: Urmează să luăm o decizie în acest sens / Vrem să intrăm la guvernare cu toate forţele de dreapta care vor intra în Parlament

Administrator al unei societăţi de stat, acuzat că a furat timp de cinci ani sute de mii de lei din casierie, ajutat de contabilul şef şi de două casiere / Percheziţii domiciliare şi mandate de aducere pe numele suspecţilor