Administrator al unei societăţi de stat, acuzat că a furat timp de cinci ani sute de mii de lei din casierie, ajutat de contabilul şef şi de două casiere / Percheziţii domiciliare şi mandate de aducere pe numele suspecţilor

Administratorul unei societăţi de distribuţie a apei din judeţul Gorj este acuzat că a furat, timp de aproximativ cinci ani, sute de mii de lei din casieria societăţii, cu ajutorul contabilului şef şi a două casiere. Marţi, poliţiştii au făcut percheziţii domiciliare în Târgu Jiu şi în două comune gorjene. Pe numele celor patru suspecţi au fost emise mandate de aducere şi au fost dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, sub supravegherea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, au făcut, marţi dimineaţă, percheziţii domiciliare în cinci locuri din Târgu Jiu şi comunele gorjene Drăguţeşti şi Peştişani, într-un caz de delapidare în formă continuată, complicitate la această infracţiune, abuz in serviciu, gestiune frauduloasă, fals intelectual şi instigare la fals intelectual, potrivit unei informări a purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, prim procuror adjunct Ramona Costaiche.

Furt de 565.350 lei din casieria societăţii de stat

„În cauză, s-a stabilit că în perioada 2019 – martie 2024, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu intenţie, în calitate de administrator al societăţii de distribuţie a apei SPGC PS SRL Drăguţeşti, societate cu capital integral de stat, având ca asociat unic comuna Drăguţeşti prin Consiliul Local Drăguţeşti, suspectul S.F. şi-a însuşit, în interesul său, din casieria societăţii şi din contul bancar al societăţii, suma totală de 565.350 lei, cu ajutorul contabilului şef al societăţii şi a două casiere, respectiv suspectele S.A.N. şi R.M.D”, menţionează sursa citată.

Potrivit informării, iniţial, poliţiştii s-au sesizat din oficiu că în perioada 2019 – martie 2024, administratorul societăţii de distribuţie a apei, cu capital integral de stat, aflată în subordinea Consiliului Local Drăguţeşti, şi-a „însuşit, în interesul său”, suma de aproximativ 565.350 lei.

„Ulterior, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova – Activitatea de Inspecţie Fiscală – Serviciul de Inspecţie Economico – Financiară a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu procesul-verbal din data de 25.06.2024, prin care a sesizat faptul că în urma inspecţiei economico-financiare efectuate la SPGC PP SRL Drăguţeşti, s-a constatat că pentru perioada 01.03.2022-31.03.2024, administratorul operatorului economic a ridicat din casierie suma totală de 274.100 lei, care nu a fost justificată până la data inspecţiei fiscale cu documente din care să reiasă modul de utilizare al acestei sume. Echipa de inspecţie economico-financiară a mai constatat că în evidenţa contabilă (balanţa de verificare la data de 31.03.2022) a SPGC PS SRL Drăguţeşti este înregistrată în contul 473 „Decontări din operaţiuni în curs de clarificare” suma de 291.251,30 lei”, se arată în documentul citat.

Mandate de aducere pentru suspecţi şi martori

Potrivit aceleiaşi surse, în acest caz au fost emise  mandate de aducere pe numele celor patru suspecţi, dar şi pentru patru martori, urmând ca cercetările să continue pentru „stabilirea adevărului pe bază de probe”.

De asemenea, anchetatorii au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile ale suspecţilor, până la concurenţa sumei de 565.350 lei, în scopul recuperării prejudiciului.

„Facem totodată precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte reprezintă o etapă  a procesului penal, care nu este, însă, în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază, în continuare, persoanele suspecte”, se mai precizează în acelaşi document.

 

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul ANI la procesul intentat primarului general Nicuşor Dan pe care-l declarase incompatibil şi în conflict de interese / Decizia instanţei este definitivă

Volumul „Patriot”, memoriile disidentului rus Aleksei Navalnîi, lansat în limba română/ VIDEO