Jucătoare din 24 de ţări cer FIFA să rupă un parteneriat cu o firmă saudită

Scrisoarea semnată de jucătoare precum fostul căpitan al SUA Becky Sauerbrunn, olandeza Vivianne Miedema şi germanca Paulina Krumbiegel susţine că această sponsorizare a făcut ”mai mult decât un autogol”.

Aramco a fost dezvăluit ca sponsor al FIFA la începutul acestui an pe baza unei înţelegeri care include următoarea Cupă Mondială feminină 2027 din Brazilia.

Arabia Saudită a fost acuzată de grupările pentru drepturile omului că a încercat să-şi îmbunătăţească imaginea prin uriaşe investiţii în sport, iar regatul arab este aşteptat să organizeze CM de fotbal din 2034.

”Având compania saudită Aramco ca sponsor pentru următoarea Cupă Mondială din 2027 ar fi un pumn în stomac pentru jocul feminin, subminând decenii de muncă ale fanilor şi jucătoarelor de pe tot globul, se spune în scrisoarea deschisă către FIFA. O corporaţie care poartă o responsabilitate flagrantă pentru criza climatică, deţinută de un stat care incriminează persoanele LBGTQ+ şi asupreşte sistematic femeile, nu are loc să ne sponsorizeze frumosul nostru joc. Îndemnăm FIFA să reconsidere acest parteneriat şi să înlocuiască Aramco cu sponsori alternativi ale căror valori sunt aliniate cu egalitatea de gen, drepturile omului şi viitorul sigur al planetei noastre. De asemenea, propunem înfiinţarea unui comitet de evaluare cu reprezentanţi ai jucătorilor, pentru a evalua implicaţiile etice ale viitoarelor oferte de sponsorizare şi să ne asigurăm că se aliniază cu valorile şi obiectivele sportului nostru”.

FIFA susţine că ”este o organizaţie incluzivă, cu mulţi parteneri comerciali care sprijină şi alte organizaţii din fotbal şi din sport”. Veniturile din sponsorizare au fost reinvestite în joc la toate nivelurile şi ”investiţia în fotbalul feminin continuă să crească”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Valencia, pentru prima oară în postura de codaşă în ultimii 70 de ani

Elena Lasconi: Justiţia nu funcţionează. Şi o spun cu toată responsabilitatea. Acum e mai mult despre privilegiile celor aflaţi în fruntea statului, despre privilegiile copiilor lor, care şi-au făcut alte reguli decât noi toţi