VIDEO NATO se pregătește de cel mai negru scenariu: război cu Rusia, într-o zonă extrem de disputată de Occident și Moscova

„Mesajul nostru către partenerii noştri şi către cei care ne ameninţă pacea este simplu: Germania îşi respectă cu fermitate angajamentele”, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei ceremonii la comandamentul naval al ţării din oraşul de coastă Rostock, în incinta căruia se află cartierul general.

De ce e important?

„Cartierul general va juca un rol crucial în pregătirea rapoartelor privind situaţia militară şi în răspunsul la provocările regionale, inclusiv în protejarea intereselor statelor membre NATO împotriva acţiunilor agresive, în special având în vedere proximitatea Rusiei”, a declarat ministrul.

Înfiinţarea acestei unităţi subliniază importanţa crucială a Mării Baltice pentru NATO, după ce relaţiile cu Rusia s-au deteriorat în urma războiului din Ucraina, Flota Baltică a Moscovei având baza lângă Kaliningrad.

Asigurarea rutelor maritime deschise prin Marea Baltică a devenit vitală pentru alianţă de la extinderea sa spre est, după sfârşitul Războiului Rece, odată cu aderarea la NATO a Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei şi, mai recent, a Finlandei şi Suediei la nord.

În trecut, rolul principal al NATO ar fi fost acela de a bloca intrarea vestică în Marea Baltică pentru a împiedica Flota Baltică a Uniunii Sovietice să ajungă în Marea Nordului, unde navele sale de război ar fi putut ataca convoaiele de aprovizionare americane esenţiale pentru apărarea Europei.

Dar astăzi, NATO trebuie să se asigure că rutele maritime rămân deschise, deoarece acestea ar putea constitui singura linie de aprovizionare a statelor baltice în cazul în care coridorul terestru îngust care le leagă aceste state de Polonia şi, prin urmare, de restul teritoriului NATO din Europa, ar fi blocat în cazul unui conflict cu Rusia. Doar două drumuri şi o linie de cale ferată traversează coridorul lat de 65 km – Gapul Suwalki – care este limitat de enclava rusească Kaliningrad, puternic înarmată, la vest, şi Belarus, la est.

Context

Germania, care deţine cea mai mare flotă din regiune, este preocupată de ceva vreme de prezenţa Moscovei în Marea Baltică. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Berlinul a închegat o alianţă a forţelor navale occidentale riverane Mării Baltice.

Noul sediu, cu aproximativ 120 de angajaţi germani şi până la 60 de angajaţi internaţionali în timp de pace, va fi condus de un amiral german, cu un adjunct polonez şi un şef de stat major suedez.

Unsprezece ţări au trimis personal acolo – Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia şi Suedia.

Poziția Rusiei

Relațiile dintre Federația Rusă și Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel, riscul unei ciocniri directe între țări în condițiile actuale nu poate fi subestimat, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un interviu acordat ziarului sârb Politika.

„Suntem într-adevăr la cel mai scăzut punct din ultimele decenii, iar riscul unei ciocniri directe între Rusia și Statele Unite nu poate fi subestimat”, a spus ministrul adjunct.

Riabkov a subliniat „încercările nesfârșite ale Washingtonului de a testa puterea Federației Ruse într-o varietate de domenii”. „Înțelegeți că suntem oameni răbdători”, a spus el. În același timp, diplomatul de rang înalt a atras atenția asupra faptului că Rusia „nu trasează nicio linie roșie”. „Știm cum oponenții noștri speculează pe însăși ideea de linii roșii, cum se incită reciproc pentru a împinge Alianța Nord-Atlantică într-un conflict direct cu Rusia pentru a mulțumi Kievul. Suntem conștienți că aceasta este o situație extrem de periculoasă”, a explicat ministrul adjunct de externe.

Marcel Ciolacu, despre o finală cu Geoană sau Simion: Îmi pare rău, continuăm această dispută

VIDEO A luat sfârșit un conflict militar istoric: cele mai populate țări de pe Planetă se luptau pentru supremație