Geoană: Rusia îşi va folosi mai puternic ”arsenalul de intimidare” în turul doi al alegerilor din R. Moldova

Referendumul pentru integrarea europeană şi rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost un succes, dar în turul doi va fi folosit şi mai puternic „arsenalul de intimidare a Rusiei”, a declarat, marţi, Mircea Geoană, candidat independent la prezidenţiale.

„Referendumul pentru integrarea europeană din Republica Moldova este un succes şi faptul că chiar la o diferenţă foarte mică acest referendum a fost validat de o majoritate din Republica Moldova produce efecte politice, constituţionale şi juridice. (…) Dar asta nu trebuie să ne facă să credem că această victorie, la limită, reprezintă şi sfârşitul încercării disperate a Rusiei de a ţine Republica Moldova în sfera sa de influenţă. Acum, şi la turul doi pentru prezidenţiale, şi la alegerile parlamentare de la anul, Republica Moldova va fi supusă celui mai feroce război hibrid care este practicat de Rusia, nu doar în Republica Moldova, dar şi în ţările din NATO, în Statele Unite, în România şi în alte democraţii europene. De aceea va trebui să sprijinim Republica Moldova”, a afimat Geoană într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, miza din Republica Moldova depăşeşte dimensiunea acestei ţări şi este, de fapt, „epicentrul competiţiei geopolitice globale între Rusia şi Occidentul Democratic”.

„Îi urez succes doamnei Maia Sandu în turul doi, nu va fi uşor. Mă aştept ca acest arsenal de intimidare, de mituire alegătorilor, de dezinformare, de folosire de pioni otrăviţi, folosiţi atât de agresiv de Rusia la referendum, să fie folosiţi şi mai puternic în turul doi şi, evident, sper din toată inima ca mobilizarea celor din Republica Moldova, inclusiv a celor din diaspora moldovenească – din România, din Europa, din America – să continue”, a adăugat el.

În opinia sa, trebuie discutat şi cu cei care au votat împotriva referendumului, pentru a le explica că în Europa este ‘mai bine, mai prosper, mai democratic, mai liber decât în societatea atât de totalitară şi de brutală pe care Rusia o reprezintă’.

„Avem o treabă de făcut cu toţii pentru a convinge şi pe cei care de frica Rusiei, intimidaţi de Rusia, intoxicaţi de propaganda rusească, anti-occidentală şi anti-românească, că viaţa în Europa este mai bună. Şi cred că este obligaţia noastră să convingem un număr şi mai mare de cetăţeni ai Republicii Moldova că drumul european nu este drumul unui partid politic sau al Maiei Sandu, este un drum către un alt destin şi pentru evadarea din blestemul geografiei în care Basarabia, de-a lungul istoriei, şi Republica Moldova, în timpuri mai recente, a fost supusă”, a transmis fostul oficial al NATO. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Fraudă la o societate de stat: Administrator acuzat că și-a însușit 500.000 de lei

Vaslui: Veteranul de război Vasile Adam, sărbătorit de autorităţi la împlinirea vârstei de 102 ani