FIFA acuzată de favoritism după includerea lui Inter Miami în turneu

FIFA a stârnit reacții negative în Major League Soccer după ce a decis să-I acorde lui Inter Miami un loc la Cupa Mondială a Cluburilor.

Duminică, Gianni Infantino a anunțat că Miami a fost aleasă ca una dintre cele 32 de echipe care vor participa la turneu, care se va juca în Statele Unite în perioada 15 iunie – 13 iulie. Echipa lui David Beckham primește astfel locul națiunii gazdă, în ciuda faptului că FIFA nu a anunțat anterior criteriile de selecție.

Miami a fost inclusă oficial în turneu pentru câștigarea Supporters’ Shield – un trofeu acordat echipei din MLS cu cel mai bun bilanț în sezonul regulat. Echipa, din care fac parte fostele vedete ale Barcelonei Lionel Messi, Luis Suarez, Jordi Alba și Sergio Busquets, a încheiat sezonul regulat cu 74 de puncte, stabilind un nou record în MLS.

Aceștia vor evolua acum în play-off-ul MLS, care determină campionii actuali ai ligii, dar au obținut deja un angajament pentru vara viitoare. Nu numai că s-au calificat, dar Miami va găzdui și meciul de deschidere al Cupei Mondiale a Cluburilor.

„Miami iubește fotbalul, lumea iubește fotbalul și lumea iubește Miami. Așa că am trei lucruri să vă spun”, a declarat Infantino pe terenul de la Chase Stadium din Fort Lauderdale, după ce Inter Miami a învins duminică New England Revolution.

„Primul: multe felicitări pentru câștigarea Supporters’ Shield. Și pe deasupra, cu recordul de puncte în Major League Soccer. Felicitări, sunteți cea mai bună echipă a sezonului în America. În al doilea rând, pe baza acestei performanțe remarcabile din acest an, meritați să fiți, și veți fi, prezenți la FIFA Club World Cup 2025.

„Și în al treilea rând, în calitate de echipă gazdă a Cupei Mondiale a Cluburilor FIFA 2025, veți avea onoarea de a deschide turneul prin găzduirea meciului de deschidere aici, în Miami, pe Hard Rock Stadium, în fața a 65.000 de oameni și a zeci de milioane de telespectatori.”

Dar decizia nu a fost bine primită de celelalte echipe din MLS, care au acuzat FIFA de favoritism.

Cupa Mondială a Cluburilor s-a dovedit neatractivă pentru televiziuni, care au refuzat să liciteze pentru drepturile de difuzare, iar aducerea lui Messi este, fără îndoială, un impuls în acest sens. Fanii altor cluburi s-au arătat iritați de ceea ce ei consideră a fi standarde duble în jurul echipei lui Beckham și a celorlalte cluburi.

Un fan a scris pe X: „Ei au nevoie doar de Messi în turneu. Nu pot să le reproșez că vor asta, dar lipsa de proces pentru acest lucru (selecția n.r.) a fost destul de ridicol”. Un altul a adăugat: „Criteriul a fost întotdeauna același. Echipa care îl avea pe Lionel Messi se va califica”.

Un al treilea a concluzionat: „Chiar dacă Miami ar fi avut cel mai prost sezon din istoria lor, tot ar fi obținut locul. Faptul că nu a existat niciun criteriu pentru a obține locul înseamnă că FIFA și MLS intenționau să îi ceară lui Miami să ocupe ultimul loc, aveau doar nevoie de o scuză bună

Scandal de răsunet la Kiev: Procurorul general al Ucrainei și-a dat demisia

Leonardo Bonucci devine antrenor secund la U20 Italia