Qatar Airways s-a asociat cu compania Starlink a lui Elon Musk pentru servicii de internet de mare viteză la bordul avioanelor

Qatar Airways a lansat marţi primul său zbor cu un Boeing 777 echipat cu internet furnizat de compania Starlink a lui Elon Musk, deschizând calea pentru o nouă eră a conectivităţii în timpul zborului pentru întreaga sa flotă, până anul viitor, transmite CNBC.

Pentru a demonstra acest moment istoric, CEO-ul Qatar Airways, Badr Al Meer, a avut un apel video cu fondatorul Starlink, Elon Musk, în timp ce zbura la peste 10.000 de metri, de la Doha la Londra.

”Vorbind chiar acum prin Starlink – asta e super tare. Este Starlink prin legăturile laser ale sateliţilor până la aeronava ta,” a spus Musk în apelul de la casa sa, care a fost filmat şi distribuit de compania aeriană qatareză.

Mişcarea Qatar Airways de a introduce internet gratuit de mare viteză în întreaga sa flotă este o provocare directă la adresa companiilor aeriene concurente, care de obicei oferă servicii plătite de viteză mai mică şi adesea instabile sau acces wi-fi restricţionat pentru anumite categorii de pasageri.

”Va deveni din ce în ce mai bine. Am lansat sateliţi noi şi continuăm să îmbunătăţim software-ul. În timp, cred că veţi vedea că devine tot mai bun. Gândiţi-vă la asta ca la un minim. De aici nu poate decât să se îmbunătăţească,” a spus Musk, preşedintele Qatar Tourism, Saad bin Ali Al-Kharji, care stătea lângă Badr Al Meer la bordul avionului. Al Meer i-a oferit apoi un tur video al cabinei de pilotaj.

Transportatorul qatarez de stat intenţionează să echipeze 12 avioane Boeing 777-300 cu acest serviciu până la sfârşitul lui 2024, cu acoperire completă pentru întreaga flotă Boeing 777 în 2025 şi pentru flota Airbus A350 în vara lui 2025.

Starlink, care funcţionează ca o constelaţie de sateliţi, oferă internet de mare viteză şi cu latenţă scăzută prin intermediul a aproximativ 6.000 de sateliţi, permiţând pasagerilor să transmită videoclipuri, să trimită mesaje şi să efectueze apeluri prin wi-fi pe mai multe dispozitive.

Qatar Airways, care desfăşoară o revizuire strategică majoră sub noua conducere, a adăugat că serviciul va fi gratuit şi va fi operativ de la poartă la poartă.

Compania aeriană din Golf va fi prima din regiunea Orientului Mijlociu şi Africa de Nord care va oferi wi-fi furnizat de Starlink pasagerilor săi, a declarat aceasta într-un comunicat oficial.

Dar nu este singura companie cu astfel de obiective – la începutul lunii octombrie, CEO-ul Air New Zealand, Greg Foran, a declarat pentru CNBC că wi-fi-ul fiabil şi rapid la companiile aeriene de servicii complete va deveni disponibil pe măsură ce companiile aeriene vor concura pentru a oferi servicii îmbunătăţite pentru călători.

La rândul său, Air New Zealand a anunţat la sfârşitul lui 2023 că serivciul de internet prin Starlink va fi lansat pe două dintre aeronavele sale domestice până la sfârşitul lui 2024.

Creşterea competiţiei

Qatar Airways a declarat pentru CNBC, în martie, că dezvoltă un concept de clasă întâi şi urmăreşte comenzi de aeronave de la giganţii aviaţiei Boeing şi Airbus, ca parte a revizuirii sale strategice ”Qatar Airways 2.0.”

Aceasta vine în contextul în care noi date IATA arată că cererea globală de pasageri a continuat să crească în august, crescând cu 8,6% comparativ cu august 2023. Transportatorii din Orientul Mijlociu au înregistrat o creştere anuală a cererii de 4,9%.

 

Regelui Charles al Marii Britanii i se va oferi titlul de ”mare şef” în timpul unei ceremonii de bun venit în Samoa / Se va discuta despre impactul schimbărilor climatice asupra naţiunilor din Pacific

Şeful SAP avertizează împotriva reglementării inteligenţei artificiale, afirmând că Europa riscă să rămână în urma SUA şi China