România și alte șase țări europene pun piciorul în pragul UE: La mijloc sunt fermierii din vechile şi noile state membre

Şapte ţări europene, printre care și România, solicită egalizarea completă a plăţilor directe către fermierii din vechile şi noile state membre, scrie Rador Radio România.

Declaraţia privind poziţia comună a Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Slovaciei a fost prezentată în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg de către ministrul bulgar interimar al agriculturii, Gheorghi Tahov.

„Statele membre au apreciat eforturile preşedinţiei ungare de a găsi o formulă de compromis pentru viitorul politicii agricole comune, dar există încă probleme nerezolvate, dintre care principala este distribuirea echitabilă a plăţilor pentru fermieri”, a subliniat ministrul Tahov.

În poziţia generală a celor şapte state pe care a prezentat-o, s-a subliniat că trebuie realizată o egalizare a subvenţiilor între statele membre, întrucât diferenţa dintre acestea duce în prezent la condiţii de piaţă inegale.

Bulgaria a susţinut solicitarea României de a majora plafonul individual pentru agricultorii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina la 560.000 de euro per beneficiar şi o prelungire a perioadei-cadru temporară pentru acest ajutor de stat până la cel puţin 30 iunie 2025. Al treilea punct cheie al reuniunii s-a axat pe riscul de a pierde fonduri din Programul de dezvoltare rurală din perioada de programare anterioară, întârzierea în absorbţia banilor datorându-se, în principal, crizei Covid-19 şi războiului din Ucraina.

De aceea, în vară, Bulgaria a propus prelungirea perioadei de eligibilitate a cheltuielilor şi a termenelor limită pentru încheierea programului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Marcel Ciolacu îi răspunde lui George Becali: ‘Să ne astâmpărăm!’

FOTO Accident între două camioane în Vâlcea. Un TIR s-a răsturnat și a luat foc