Colectarea ambalajelor returnabile face imposibilă atingerea ţintelor de reciclare în comunele în care nu există puncte de colectare (primari)

Noul sistem de colectare a ambalajelor pentru băuturi a diminuat considerabil cantităţile colectate la nivelul zonelor administrativ-teritoriale rurale, iar autorităţile locale din comunele în care nu există puncte SGR riscă sancţiuni pentru nerealizarea ţintelor de reciclare, în condiţiile în care cetăţenii predau ambalajele în centrele din oraşele învecinate.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), remis miercuri AGERPRES, necesitatea modificării şi completării Hotărârii de Guvern privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic şi clarificarea situaţiei raportării cantităţilor de deşeuri reciclabile ca urmare a implementării Sistemului Garanţie-Returnare sau procedurile premergătoare obţinerii actelor de reglementare au fost doar o parte dintre subiectele discutate, la începutul săptămânii, de reprezentanţii instituţiei şi cei ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), în cadrul unei prime întâlniri de lucru.

ACoR a făcut apel la reprezentanţii ANPM să susţină demersurile menite să clarifice modul de raportare a cantităţilor colectate prin acest sistem din comunele în care nu există puncte de colectare, iar cetăţenii le predau în centrele din oraşele învecinate, astfel încât autorităţile locale să nu mai rişte sancţiuni pentru nerealizarea ţintelor de reciclare, având în vedere că noul sistem de colectare a ambalajelor pentru băuturi a diminuat considerabil cantităţile colectate la nivelul zonelor administrativ-teritoriale rurale.

„Colectarea ambalajelor returnabile face imposibilă atingerea ţintelor de reciclare”, au afirmat primarii.

De asemenea, reprezentanţii comunelor au mai atras atenţia asupra amenzilor nejustificate pe care le primesc autorităţile locale pentru deşeurile aflate în albia minoră a râurilor, care nu se află printre obligaţiile lor de colectare sau pentru vegetaţia crescută de-a lungul căii ferate, precum şi în privinţa anumitor acte de reglementare, al căror parcurs este considerat de lungă durată.

În privinţa gestionării deşeurilor, primarii-preşedinţi de filiale judeţene au cerut detalii despre activitatea Centrelor de Aport Voluntar (CAV), care urmează să fie amenajate în sute de localităţi din ţară, prin programe finanţate de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi care vor fi destinate depozitării anumitor categorii de deşeuri, direct de către populaţie.

Nu în ultimul rând, s-a mai discutat aplicarea HG nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de speciile de faună de interes cinegetic, care pune numeroase probleme în teritoriu, conform reprezentanţilor comunelor, pentru că nu stabileşte în atribuţia primarilor instituirea prin dispoziţie a Comisiei pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice, animalelor domestice şi autovehiculelor, stabilirea răspunderii civile şi a despăgubirilor, precum şi alte aspecte ce ţin de corecta aplicare a legii.

Mai mult decât atât, reprezentanţii ACoR au subliniat necesitatea realizării unui îndrumar metodologic prin care să se determine aplicarea unitară a legii la nivel naţional, precum şi a plăţii sumelor stabilite în contul despăgubirilor, în termenul legal.

„Întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România este un pas important pe care îl face ANPM, în demersul care vizează comunicarea permanentă şi conlucrarea cu instituţiile şi cu organizaţiile importante pentru comunităţile locale şi pentru protecţia mediului. Alături de specialiştii agenţiei, din domeniile Monitorizare, Reglementare, Deşeuri şi Biodiversitate am reuşit să răspundem întrebărilor formulate de echipa ACoR, reprezentată de preşedintele Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, din Dâmboviţa, şi să stabilim împreună soluţii pentru problemele semnalate de asociaţie sau modalităţile prin care putem susţine demersurile necesare rezolvării acestor probleme”, a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

O altă problemă sesizată de reprezentanţii autorităţilor locale rurale a vizat planurile generale de măsuri privind calitatea aerului, pe care trebuie să le ia autorităţile pentru reducerea poluării din localităţile tranzitate de drumuri naţionale, pe care circulă zilnic mii de camioane, în lipsa fondurilor necesare amenajării de rute ocolitoare, la marginea unităţilor administrativ-teritoriale.

„Punctele aflate în discuţie au fost de mare importanţă pentru activităţile specifice autorităţilor noastre, apreciind că numai împreună putem materializa obligaţiile legale care ne revin, în folosul colectivităţilor locale, nu numai pe termen scurt, ci şi pe termen lung. Dialogul dintre noi a arătat că în respectarea reglementărilor în vigoare contează foarte mult şi dialogul dintre oamenii care trebuie să fie garanţi ai aplicării legii”, a afirmat preşedintele ACoR, Emil Drăghici. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 0,6%, în septembrie

Bursa de la Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de miercuri