VIDEO Iohannis: România susţine ferm procesul de extindere a UE; Muntenegru a făcut paşi importanţi în procesul de negociere

România susţine „ferm” procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din Vecinătatea estică, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, care a menţionat că Muntenegru a făcut paşi „importanţi” în procesul de negociere.

Şeful statului efectuează miercuri o vizită oficială în Muntenegru, la invitaţia omologului său, Jakov Milatovic.

„Astăzi, am avut ample discuţii privind parcursul european al Muntenegrului şi sprijinul pe care România îl acordă. (…) România susţine şi va continua să susţină ferm procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din Vecinătatea estică. Suntem convinşi că această politică este cea mai bună investiţie în stabilitate, prosperitate şi în consolidarea democratică a Europei. Muntenegru a făcut paşi importanţi în procesul de negociere şi vă felicit pentru determinarea dumneavoastră. Ataşamentul pentru valorile europene este vizibil şi prin alinierea deplină la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene. Ritmul alert al negocierilor de aderare va depinde de meritele proprii şi de rezultatele reformelor pe care le implementaţi în beneficiul cetăţenilor muntenegreni. Vă asigur că sprijinul României va continua. La fel şi disponibilitatea noastră de a oferi expertiză relevantă Muntenegrului acolo unde este nevoie”, a afirmat Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Milatovic.

 

Potrivit preşedintelui Iohannis, în plan bilateral, împreună cu omologul muntenegrean, a reconfirmat voinţa comună de a contribui la impulsionarea cooperării economice şi sectoriale „care să oglindească mai bine potenţialul relaţiilor politice”.

„Am convenit să sprijinim o prezenţă mai puternică a companiilor româneşti în Muntenegru, mai multe contacte la nivelul mediului de afaceri, în special la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii susţinute, în acelaşi timp, de un dialog eficient şi periodic între autorităţi. Am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în multiple domenii care să aducă beneficii tangibile pentru cetăţeni, precum apărare, afaceri interne, turism, energie, agricultură şi altele. Pentru viitorul societăţilor noastre şi al tinerilor sprijinim oportunităţile de dezvoltare a relaţiile educaţionale şi culturale prin intensificarea contactelor interumane”, a menţionat Klaus Iohannis. AGERPRES/(A – autor: Dana Piciu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Charles Leclerc, la bordul unui avion de luptă Rafale pentru o nouă emisiune la Canal +

Primarul Antal Arpad (UDMR): Proiectul USR privind reorganizarea administrativ-teritorială, o iniţiativă „stupidă şi periculoasă”