Hunedoara: O persoană a rămas fără 50.000 de lei, după ce oferit date personale unui necunoscut

Un bărbat a rămas fără 50.000 de lei, bani pe care îi avea într-un cont deschis la o bancă, după ce a oferit datele personale unui necunoscut din mediul online care i-a promis că dacă va investi 1.200 de lei într-o presupusă afacere va câştiga de câteva ori mai mult după o lună de zile.

Cazul a fost prezentat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara pentru a le atrage atenţia oamenilor asupra fraudelor care se petrec în mediul online şi pericolele acestora.

Păgubitul a relatat, într-o înregistrare video, că a găsit un anunţ pe telefon în care i se promitea un câştig uşor, după care ar fi primit mai multe mesaje prin care i se solicitau mai multe date şi plata sumei de 1.250 de lei sub forma unei „taxe de intrare în afacere”.

„Am plătit 1.250 de lei, după care au venit cu alte mesaje în care spuneau să le ofer şi alte date pentru a-mi trimite banii (din profit, n.red.). La final, am constatat că aplicaţia băncii a dispărut de pe telefon, la fel şi contul în care erau 50.000 de lei”, a menţionat bărbatul.

Poliţia a început cercetările în acest caz şi avertizează că infracţiunile online înregistrează o creştere cu 12,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În acest context, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara, Dacian Vonu, a menţionat că infractorii mizează pe naivitatea şi credulitatea persoanelor vătămate, care, pe fondul unei stări economice precare, cedează presiunilor efectuate de aceştia. Păgubiţii sunt, de regulă, persoane în vârstă sau cu venituri mici.

La rândul său, directorul Asociaţiei PressCluster, Andrei Nistor, specializat în problematica mediului online, a arătat importanţa verificării fiecărei solicitări primite de o anumită persoană prin mijloacele electronice de comunicare.

„În primul rând oamenii trebuie să judece cu mintea lor tot ceea ce primesc. SMS-urile, e-mail-urile care promit câştiguri impresionante sau diverse excursii doar dacă dai un click sunt prea frumoase ca să fie adevărate. Se primesc telefoane, se cer date bancare şi acces pe telefon sau la datele personale. Dacă se acceptă, urmează un dezastru”, a arătat specialistul IT.

Ca măsuri de prevenire el a recomandat instalarea unor programe antivirus şi verificarea mesajelor primite, inclusiv adresa de unde sunt trimise, pentru a evita instalarea unor programe care pot aduce prejudicii celor vizaţi. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sibiu: Peste 2.000 de dansatori din 42 de ţări participă la Transylvanian Grand Prix (1-3 noiembrie)

Ministerul Muncii: Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, revizuită după 24 de ani