Galaţi: În premieră, insule ecologice pentru colectarea deşeurilor cu acces pe bază de card sau telefon

Municipiul Galaţi va avea un sistem modern pentru colectarea deşeurilor, care prevede montarea de insule ecologice la care accesul se va face în premieră pe baza unui card special sau a unei aplicaţii descărcate pe telefonul mobil, informează, miercuri, Primăria Galaţi.

Intitulat „Înfiinţarea de insule ecologice digitalizate în municipiul Galaţi”, proiectul are o valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, finanţat în cadrul PNNR şi prevede livrarea, montarea şi instalarea a 125 insule tip 1 şi a 150 insule tip 2.

„A început amplasarea celor 275 de insule ecologice din cartiere, unde se vor putea colecta deşeurile, iar în premieră accesul la acestea va fi pe baza unui card special sau al telefonului mobil. Insulele ecologice vor deveni funcţionale după finalizarea instalării în toate cartierele oraşului, iar până atunci se vor utiliza actualele containere din punctele de colectare a deşeurilor. În prezent, sunt în curs de montare insulele tip 2, urmând ca, la începutul lunii noiembrie, să înceapă montarea insulelor tip 1. Ecoinsula Tip 2 este formată din 5 containere supraterane staţionare cu următoarele fracţii: biodegradabile; reziduale; sticlă; plastic/metal; hârtie/carton. Ecoinsula de tip 1 este o structură modulară din oţel galvanizat ce permite asamblarea pe platforme în diferite forme geometrice, în interiorul modulului fiind cinci containere mobile metalice, fără capac, destinate precolectării aceloraşi tipuri de fracţii”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Galaţi.

Accesul la toate tipurile de ecoinsule se va face autorizat electronic: fiecare cetăţean va deschide cuvele pe baza unui card şi/sau o aplicaţie mobilă dedicată, prin care obţine acces la punctele de colectare a deşeurilor.

„Deschiderea se va realiza pe baza cartelei de acces sau cu telefoane care sunt echipate cu sistemul NFC. Acest sistem de acces permite înregistrarea şi identificarea utilizatorilor, ceea ce facilitează monitorizarea cantităţii deşeurilor aruncate de fiecare generator de deşeuri. Cardurile RFID (dispozitivele electronice de acces) au imprimate numere unice ce pot fi asociate unui utilizator”, precizează Primăria Galaţi.

Noile insule ecologice ar urma să fie funcţionale până la sfârşitul anului.

„Primăria Galaţi va mai implementa, tot în cadrul PNRR, un alt proiect privind înfiinţarea a încă 61 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 6,5 milioane lei. Astfel, în final întreg oraşul va dispune de un sistem modern de colectare selectivă a deşeurilor”, mai arată sursa citată. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

VIDEO Ciolacu, la semnarea contractelor de finanţare în domeniul microelectronicii: Un domeniu vital pentru viitorul oricărei economii dezvoltate

Olt: Incendiu produs intenţionat într-o scară de bloc din Slatina; 10 persoane, evacute de pompieri