Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru războiul din Ucraina, afirmă Coreea de Sud. Phenianul ar fi izolat familiile soldaţilor şi le-au dus într-un anumit loc pentru a împiedica răspândirea acestei informaţii

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru a sprijini forţele Kremlinului în războiul său din Ucraina şi este de aşteptat să urmeze alte câteva mii, au declarat parlamentarii sud-coreeni miercuri, în ziua în care şeful Pentagonului a anunţat că SUA au dovezi ale prezenţei militare nord-coreene, deocamdată, în Rusia.

Estimarea este de două ori mai mare decât efectivul invocat anterior. Cele mai recente cifre au venit după ce serviciul naţional de informaţii al Seulului declarase vineri că Nordul a trimis 1.500 de membri ai forţelor speciale în Rusia cu o navă.

Coreea de Nord a promis să furnizeze Moscovei un total de aproximativ 10.000 de soldaţi, a căror desfăşurare ar urma să fie finalizată până în decembrie, au declarat miercuri presei parlamentarii sud-coreeni după ce au fost informaţi de agenţia naţională de spionaj a Coreei de Sud. „În septembrie şi octombrie au fost detectate semne că trupele sunt antrenate în Coreea de Nord”, a declarat Park Sun-won, membru al comisiei parlamentare de informaţii. „Se pare că trupele au fost acum dispersate în mai multe facilităţi de antrenament din Rusia şi se adaptează la mediul local”, a adăugat parlamentarul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, de asemenea, Phenianul că se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi în Rusia. Marţi, el a făcut apel la aliaţii săi să răspundă la dovezile implicării Coreei de Nord în războiul din Rusia.

Aflat la Roma, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri, la rândul său, că există dovezi că trupele nord-coreene se află în Rusia, dar rămâne de văzut ce ar face acestea acolo. Auston a comentat că presupusa desfăşurare nord-coreeană ar putea fi o dovadă în plus că armata rusă are probleme cu efectivele în războiul său împotriva Ucrainei.

Kremlinul a respins afirmaţia Coreei de Sud cu privire la desfăşurarea de trupe ale Nordului spunând că sunt „ştiri false”, iar un reprezentant nord-coreean la Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York a calificat-o drept „zvonuri nefondate” în cadrul unei reuniuni de luni.

Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat, de asemenea, transferuri de arme nord-coreene, dar s-au angajat să consolideze legăturile militare, semnând un tratat de apărare reciprocă în cadrul unui summit, în iunie.

FAMILIILE SOLDAŢILOR AU FOST IZOLATE

Lee Seong-kweun, un deputat din comisia sud-coreeană, a declarat că autorităţile de la Phenian au încercat să împiedice răspândirea veştii despre desfăşurare. „Există, de asemenea, indicii că autorităţile nord-coreene au relocat şi izolat aceste familii (ale trupelor) într-un anumit loc pentru a le controla în mod eficient şi pentru a reprima complet zvonurile”, a declarat Lee, citând agenţia de spionaj.

Lee a mai spus că agenţia a confirmat că Rusia a recrutat un „număr mare” de traducători pentru soldaţii nord-coreeni, instruindu-i în acelaşi timp în utilizarea de echipamente militare, cum ar fi dronele.

„Instructorii ruşi evaluează că armata nord-coreeană are atribute fizice şi morale excelente, dar nu înţelege războiul modern, cum ar fi atacurile cu drone”, a declarat el. „Prin urmare, ar putea exista multe victime dacă acestea sunt desfăşurate pe linia frontului”, a adăugat parlamentarul sud-coreean.

SUDUL AR PUTEA LUA CONTRAMĂSURI, AJUTÂND UCRAINA

Marţi, biroul preşedintelui sud-coreean a îndemnat la retragerea imediată a trupelor Nordului din Rusia, avertizând că ar putea lua în considerare furnizarea de arme letale Ucrainei, dacă legăturile militare dintre Moscova şi Phenian merg prea departe. De asemenea, ar putea trimite la Kiev ofiţeri de informaţii.

Oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului, spun că Rusia a suferit pierderi uriaşe în războiul din Ucraina – peste 600.000 de soldaţi ucişi sau răniţi.

Austin a declarat că presupusa desfăşurare nord-coreeană ar putea indica un deficit de recruţi ruşi. „Acesta este un indiciu că el (Vladimir Putin) ar putea avea chiar mai multe probleme decât îşi dau seama majoritatea oamenilor”, a spus Austin.

Parlamentarul Park a explicat că Phenianul ajută Rusia pentru că ar putea căuta în schimb să obţină intervenţia promptă a Moscovei, în cazul unei situaţii neprevăzute în peninsula coreeană, dar şi pentru a primi asistenţă economică.

UPDATE – DNA – Fost şef al ANF Giurgiu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Predoiu, după întâlnirea cu omologul bulgar: Vom continua să destructurăm reţelele de traficanţi de migranţi