Predoiu, după întâlnirea cu omologul bulgar: Vom continua să destructurăm reţelele de traficanţi de migranţi

România şi Bulgaria vor coopera în vederea destructurării reţelelor de traficanţi de migranţi, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, după întâlnirea strategică pe tema Schengen cu omologul bulgar, în cadrul Forumului Salzburg.

În cadrul Reuniunii Ministeriale a Forumului Salzburg, organizată de Preşedinţia bulgară în perioada 23-24 octombrie la Sofia, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, a avut o întrevedere bilaterală cu Atanas Ilkov, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Bulgaria.

„Am organizat o cooperare intensă şi strânsă între poliţiile de frontieră şi cele judiciare. Vom continua să destructurăm reţelele de traficanţi de migranţi. Rezultatele statistice ale ultimelor 12 luni sunt foarte bune, migraţia ilegală a scăzut în România cu peste 75% faţă de anul precedent. Avem două argumente puternice pentru ‘Land Schengen’ în 2024: performanţa în combaterea migraţiei ilegale şi aplicarea impecabilă a procedurilor ‘Air and Maritime Schengen'”, a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI.

Discuţiile s-au înscris în linia dialogului consolidat cu partea bulgară pe subiectul aderării depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi au vizat coordonarea poziţiilor celor două state pentru aderarea la Schengen terestru până la sfârşitul acestui an, precum şi stadiul cooperării bilaterale operative, cu accent pe combaterea migraţiei ilegale şi a criminalităţii organizate.

Ministrul român a mai spus că este foarte important pasul făcut anul trecut cu frontierele aeriene şi maritime, în perspectiva integrării depline în Schengen, dar, în acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi să aplicăm toate procedurile codurilor Schengen şi după momentul integrării cu frontiera terestră, după ce se va lua decizia, inclusiv să exercităm controale la frontieră când situaţia o va impune.

„Continuăm să acţionăm diplomatic, ofensiv şi constructiv, pentru a valorifica aceste argumente şi a genera o decizie pozitivă cât mai curând posibil. Lucrăm foarte bine cu colegii bulgari, sârbi, unguri şi austrieci pe programele bilaterale”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Cei doi demnitari au evidenţiat că rezultatele foarte bune din teren şi operaţiunile de succes realizate în comun pentru combaterea migraţiei ilegale şi a criminalităţii transfrontaliere demonstrează că decizia privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024.

„În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor interne, interlocutorii au subliniat că aceasta se derulează la un nivel foarte bun, având în vedere priorităţile celor două state în ceea ce priveşte securizarea frontierei comune şi destructurarea grupărilor infracţionale care facilitează traficul de migranţi în regiune sau la nivel european”, arată sursa citată.

În încheiere, cele două părţi au convenit menţinerea dialogului bilateral frecvent şi continuarea, la nivelul ambelor părţi, a discuţiilor cu Preşedinţia ungară, cu Comisia Europeană, precum şi cu partenerii europeni pentru a sprijini aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen până la finalul acestui an. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru războiul din Ucraina, afirmă Coreea de Sud. Phenianul ar fi izolat familiile soldaţilor şi le-au dus într-un anumit loc pentru a împiedica răspândirea acestei informaţii

Cine este Laura Crișan, femeia care ar fi ordonat atentatul cu bombă asupra tatălui ei: Suspecta a fost căsătorită cu un deputat PNL