Vânzările de locuinţe existente în SUA au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani; preţurile rămân ridicate

Vânzările de locuinţe existente din SUA au scăzut în septembrie la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, fiind afectate de ratele mai mari ale dobânzilor ipotecare şi de preţurile ridicate ale caselor, transmite Reuters.

Aceasta este a doua lună consecutivă de declin, confirmând opiniile economiştilor că investiţiile în sectorul rezidenţial, inclusiv construcţiile de locuinţe, au înregistrat o scădere semnificativă în al treilea trimestru.

Piaţa imobiliară a continuat să fie afectată de creşterea ratelor ipotecare în primăvară, iar deşi oferta s-a îmbunătăţit, locuinţele accesibile pentru cumpărătorii la prima achiziţie rămân rare în majoritatea regiunilor, menţinând preţurile la un nivel inaccesibil pentru mulţi.

”Va fi nevoie de mai multe reduceri ale dobânzilor şi de mai multe opţiuni pentru a readuce cumpărătorii pe piaţă”, a declarat Jennifer Lee, economist senior la BMO Capital Markets.

Vânzările de locuinţe au scăzut cu 1,0% luna trecută, ajungând la un ritm anual ajustat sezonier de 3,84 milioane de unităţi, cel mai redus nivel din octombrie 2010, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari din SUA. Economiştii prognozaseră că vânzările vor rămâne neschimbate, la 3,86 milioane de unităţi.

Vânzările reflectă probabil contractele semnate cu una sau două luni în urmă, când ratele ipotecare erau încă ridicate. Deşi dobânzile au scăzut iniţial după ce Rezerva Federală a început să reducă dobânzile luna trecută, acestea au crescut din nou în ultimele trei săptămâni, pe fondul unor date economice solide, inclusiv vânzările cu amănuntul, ceea ce a redus aşteptările privind o nouă reducere de 50 de puncte de bază a dobânzilor luna viitoare.

Dobânda medie a ipotecilor pe 30 de ani a fost de 6,44% săptămâna trecută, comparativ cu 6,08% la sfârşitul lunii septembrie, conform datelor de la agenţia Freddie Mac.

Economistul şef pentru SUA al Pantheon Macroeconomics, Samuel Tombs, a declarat că activitatea pe piaţa imobiliară va rămâne scăzută până în 2025. El a subliniat că rata medie a dobânzilor la creditele ipotecare existente este de aproximativ 4%, comparativ cu actuala dobândă de 6,5% pentru noile ipoteci. „Acest lucru creează un stimulent uriaş pentru proprietarii actuali de a nu se muta, iar doar o relaxare semnificativă a politicii Rezervei Federale ar putea schimba acest calcul”, a explicat el.

Vânzările de locuinţe au scăzut cu 3,5% în septembrie faţă de anul precedent. În sudul SUA, vânzările au scăzut cu 1,7%, în parte din cauza slăbiciunilor pieţei din Florida, afectată de uraganul Helene. Activitatea a crescut însă în vestul ţării.

Inventarul locuinţelor a crescut cu 1,5% în septembrie, la 1,39 milioane de unităţi, cel mai mare nivel din octombrie 2020. Cu toate acestea, oferta rămâne sub nivelul de 1,8 milioane de unităţi înregistrat înainte de pandemie.

Preţul mediu al locuinţelor existente a crescut cu 3,0% faţă de anul trecut, ajungând la 404.500 de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat pentru luna septembrie. Aproximativ 20% dintre casele vândute au avut un preţ mai mare decât cel de listare.

Cumpărătorii pentru prima dată au reprezentat doar 26% din vânzări, în scădere faţă de 27% în aceeaşi perioadă a anului trecut, departe de nivelul de 40% necesar pentru o piaţă imobiliară sănătoasă.

 

Bombardament israelian intens – Şase clădiri s-au prăbuşit în suburbiile sudice ale Beirutului

The Guardian: „Donald Trump m-a pipăit în ceea ce am simţit drept un joc întortocheat cu Jeffrey Epstein”, susţine un fost model