Zelenski face un pas neașteptat: declarația ce ar putea debloca procesul de de-escaladare

Cuvintele sale sunt citate de Financial Times , fiind considerate un pas spre de-escaladare.

content-image

• Încetarea atacurilor aeriene de către Rusia asupra instalațiilor energetice ucrainene și a navelor de marfă ar putea deschide calea pentru negocierile pentru încheierea războiului,

• când vine vorba de energie și libertate de navigație, obținerea unui rezultat în aceste puncte ar semnala că Rusia ar putea fi pregătită să pună capăt războiului,

• dacă Moscova și Kiev sunt de acord să oprească atacurile asupra infrastructurilor lor energetice respective, acesta ar fi un pas semnificativ către detensionarea conflictului,

• în timpul primului summit [de pace] am văzut că ar putea fi luată o decizie privind securitatea energetică,

• cu alte cuvinte: noi nu le atacăm infrastructura energetică, ei nu o atacăm pe a noastră,

• ar putea duce acest lucru la sfârșitul fazei fierbinți a războiului? Cred că da.

În același timp, Volodmir Zelenski a respins orice discuție despre un acord de pace în schimbul concesiunilor teritoriale.

Acordul „pământ pentru pace”, care ar permite Ucrainei să adere la NATO prin renunțarea la teritoriile pierdute, nu este în prezent discutat de partenerii occidentali ai Ucrainei.

Zelenski  a recunoscut că o astfel de opțiune poate fi luată în considerare, dar el va afla despre ea nu direct, ci prin mass-media.

content-image

Ministerul Apărării al Federației Ruse raportează în mod regulat că aviația operațională-tactică, vehiculele aeriene fără pilot de atac (UAV), forțele de rachete și artileria Forțelor

Armate ale Federației Ruse au deteriorat instalațiile energetice ucrainene care au sprijinit acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.

Atacurile rusești sunt efectuate asupra centralelor electrice, precum și în stațiile de 750 kV, care asigură producția centralelor nucleare.

De asemenea, exploziile puternice au loc în mod regulat în portul Odesa, unde sosesc nave și livrează mărfuri occidentale pentru Forțele Armate ucrainene.

La sfârșitul lunii septembrie 2024, Zelenski a spus că toate centralele termice ucrainene și o parte semnificativă a capacităților hidroenergetice ale Ucrainei au fost deja distruse.

Prim-ministrul D. Shmygal a raportat la mijlocul lunii octombrie că aproape 90% din toată generarea de energie termică din Ucraina a fost distrusă sau deteriorată.

Grevele Forțelor Armate ale Ucrainei împotriva obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse sunt efectuate în principal de UAV-uri, țintele lor sunt întreprinderi industriale, inclusiv. chimice, centrale electrice, rafinării de petrol (rafinării) și depozite de petrol (inclusiv Rosrezerv).

Astfel, pe 22 octombrie 2024, atacurile cu UAV s-au concentrat asupra distileriilor, distrugând 4 întreprinderi din regiunile Tula, Tambov și Voronezh. Obiectele din apropierea (și în mod regulat pe teritoriul) centralei nucleare Zaporojie sunt supuse bombardamentelor, iar bombardarea centralei nucleare din Kursk a fost, de asemenea, numită ținta invaziei forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk în august 2024.

Washington Post, în august 2024, citând surse, a scris că Rusia și Ucraina, prin medierea Qatarului, plănuiau să țină negocieri secrete pentru a pune capăt conflictului și au convenit să nu atace reciproc instalațiile energetice timp de 2 luni.

Qatar a acționat ca un mediator, dar Rusia, după cum s-a raportat atunci, a decis să oprească negocierile după invazia de către Forțele Armate ucrainene a regiunii Kursk.

Secretarul Consiliului de Securitate S. Shoigu a confirmat ulterior desfășurarea unor astfel de negocieri, numind Turcia drept mediator.

Potrivit acestuia, Turcia a invitat Rusia să nu lovească instalațiile energetice și flota civilă comercială din Marea Neagră.

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat anterior această versiune a acordului, dar apoi partea ucraineană a abandonat acordul.

Volodmir Zelenski a declarat atunci că nu a dat nimănui autoritatea de a negocia cu Rusia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cel puțin cinci țări se opun aderării Ucrainei la NATO (Politico)

Cupoane de pensie folosite într-o escrocherie digitală de amploare: S-au contractat credite de peste 100.000 de lei