Abdullah Ocalan a primit prima sa vizită din ultimele 43 de luni

„Ultima (precedenta) noastră întrevedere faţă în faţă cu Abdullah Ocalan a avut loc pe 3 martie 2020. Ca familie, noi ne-am văzut cu Ocalan după ani de zile, pe 23 octombrie 2024”, a anunţat pe platforma socială X Omer Ocalan, deputat al principalului partid pro-kurd din Parlamentul Turciei, DEM (fost-HDP), confirmând informaţii ale presei.

Abdullah Ocalan se află în detenţie pe insula-închisoare Imrali în Marea Marmara, la sud de Istanbul.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost rapid desemnat de autorităţile turce drept responsabilul „foarte probabil” al atacului care a vizat miercuri sediului unor companii din industria de apărare din Turcia, la 40 de kilometri de capitală, atac care a făcut cinci morţi şi 22 de răniţi, în afară de cei doi atacatori, potrivit celui mai recent bilanţ oficial.

Ca represalii, armata turcă a întreprins raiduri împotriva poziţiilor PKK în Siria şi în nordul Irakului, vizând „32 de ţinte distruse cu succes”, potrivit Ministerului Apărării turc.

Nepotul lui Abdullah Ocalan cere ca „vizitele familiale de rutină, care sunt un drept legal, să continue indiferent de circumstanţe”, a scris el, în condiţiile în care nici măcar avocaţii săi nu mai au acces la liderul kurd din august 2019.

Autorităţile au dat undă verde pentru această vizită într-un moment în care clasa politică pare să caute o soluţie negociată la conflictul sângeros cu combatanţii kurzi din PKK, considerat o mişcare teroristă de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Conflictul escaladează: Germania aprobă vânzări de armament către Israel peste estimările anterioare

Stellantis va lansa o flotă de vehicule electrice echipate cu baterii cu o tehnologie revoluționară