Situația escaladează în Orientul Mijlociu – Militari libanezi uciși de armata israeliană

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 4:15 a.m. (ora locală, 01.15 GMT), în timp ce soldații evacuau răniți din apropierea satului Yater. Armata israeliană nu a comentat imediat asupra atacului, deși anterior afirmase că nu vizează forțele armate libaneze.

Această zonă a fost intens bombardată de Israel în timpul ofensivei sale împotriva Hezbollah, grupare militantă susținută de Iran, în contextul unui conflict care a escaladat din războiul din Gaza.

Potrivit autorităților libaneze, peste 2.500 de persoane au fost ucise în urma atacurilor israeliene, iar mai mult de un milion de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele.

Conferința de la Paris urmărește să adune ajutor umanitar și sprijin pentru armata libaneză, care, deși este instruită și echipată de Statele Unite, are o influență limitată în zonele controlate de Hezbollah.

Aceasta recrutează din toate comunitățile sectare ale Libanului și este văzută ca un garant al păcii civile după războiul civil din 1975-1990. Desfășurarea sa în sud este parte integrantă a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt conflictului din 2006 dintre Hezbollah și Israel.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și-a exprimat îngrijorarea față de atacurile împotriva forțelor armate libaneze, solicitând Israelului să protejeze atât armata libaneză, cât și misiunea ONU de menținere a păcii din Liban. De la începutul ostilităților anul trecut, 13 soldați ai armatei libaneze au fost uciși în timpul serviciului activ.

Israelul a lansat ofensiva sa cu scopul declarat de a asigura întoarcerea acasă a zeci de mii de israelieni evacuați din nordul țării din cauza tirurilor transfrontaliere cu rachete din partea Hezbollah.

În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken nu va participa la reuniunea de la Paris, dar va trimite un adjunct.

Atacurile israeliene au fost concentrate asupra infrastructurii Hezbollah, iar armata israeliană a raportat eliminarea mai multor lideri ai grupării. În ultimele zile, Israelul a intensificat raidurile aeriene asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, provocând distrugeri semnificative.

Hezbollah a reacționat prin intensificarea tirurilor cu rachete către Israel, inclusiv folosind rachete ghidate cu precizie. În ultimele săptămâni, conflictele transfrontaliere au dus la pierderi umane semnificative pe ambele părți.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Sărbătorile zilei din 24 octombrie – Sf. Mare Mucenic Areta; Sf. Mc. Marcu, Sotirih şi Valentin

Studiu: Aproape 70% dintre funcțiile publice ar putea beneficia de automatizarea oferită de instrumentele AI