MAI, obligat să dea explicații privind întârzierea elaborării unor acte normative, într-un proces intentat de FACIAS

„FACIAS a identificat mai multe acte legislative din diferite domenii ale căror norme de aplicare lipsesc cu desăvârșire. În aceste condiții, FACIAS a formulat o serie de acțiuni în instanță cu scopul de a determina autoritățile să elaboreze normele de aplicare pentru legile existente.

Deși legea prevede termene stricte de elaborare și aprobare a normelor de aplicare a respectivelor legi, trec ani de zile fără ca instituțiile sa respecte aceste termene, fără ca nimeni să nu fie tras la răspundere”, spune FACIAS.

În acest caz, este vorba despre o ordonanță ale cărei norme trebuiau emise încă de anul trecut.

„Una dintre acestea este Ordonanța nr. 11/2023, care pentru a putea fi aplicată era necesară emiterea unui ordin care avea ca termen limită data de 2 iunie 2023. FACIAS subliniază că respectarea termenelor legale este esențială nu doar pentru prevenirea blocajelor birocratice care afectează cetățenii, ci și pentru a evita apariția unui climat de incertitudine care poate deschide calea pentru abuzuri și acte de corupție.

Întârzierea nejustificată a publicării acestui ordin este o încălcare flagrantă a legii și subminează dreptul cetățenilor la o administrare transparentă și eficientă. Consecințele acestor tergiversări sunt resimțite la nivelul serviciilor publice, unde haosul birocratic blochează activitățile esențiale, cum ar fi înmatricularea vehiculelor. În plus, astfel de întârzieri pot crea oportunități pentru abuzuri de putere și corupție, deoarece cetățenii, disperați de birocrația excesivă, ar putea fi tentați să caute o soluție alternativă ilegală.

FACIAS a dat în judecată MAI solicitând instanței să oblige instituția să intre în legalitate. La termenul din 23 octombrie 2024, MAI a informat instanța că ordinul se află în procedură de transparență decizională, o etapă esențială în procesul de adoptare.

Însă, această procedură s-a încheiat încă din decembrie 2023. Cu toate acestea, la zece luni distanță, ordinul nu a fost emis. O asemenea întârziere nejustificată subminează nu doar respectarea legii, ci și încrederea cetățenilor în capacități de asigurare sau administrare corectă și eficientă”, mai spune FACIAS.

La cel mai recent termen al procesului, instanța a dispus ca Ministerul să explice întârzierile și să arate care sunt motivele pentru care ordinul nu a fost emis nici până în prezent.

 

Influenceriţă cu peste un milion de urmăritori, în centrul unui scandal. Inclusiv Oana Pellea a desființat-o public

Înjunghiat în parcarea unui mall din Constanța: Agresorii au fost prinși de poliție