Preşedintele COGECA: Importanţa strategică a fermierilor şi cooperativelor trebuie luată în considerare în toate ambiţiile viitoare ale Europei

Importanţa strategică a fermierilor şi cooperativelor din Uniunea Europeană trebuie recunoscută şi luată în considerare în toate ambiţiile viitoare ale Europei, a declarat, joi, la Congresul European al Fermierilor, preşedintele COGECA, Lennart Nilsson.

„Societatea îşi doreşte mai multe regulamente fără să ia în calcul soluţiile pe care le propunem noi, fermierii şi cooperativele, care pun la dispoziţie materiale, energie şi alimente. Investim în noi metode de a face agricultură, în inovaţie, pentru a ne îmbunătăţi tot timpul produsele. Furnizăm locuri de muncă pentru nişte zone rurale pline de viaţă şi facem acest lucru doar cu pământ, apă şi soare. Fermierii şi cooperativele trebuie să fie recunoscute. Importanţa lor strategică trebuie recunoscută şi luată în considerare în toate ambiţiile viitoare ale Europei”, a precizat Nilsson.

Acesta a subliniat că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a dat seama de importanţa acestor structuri, în urmă cu un an când a lansat ideea dialogului strategic, iar organizaţiile COPA-COGECA au considerat că este o mare şansă pentru a avea un dialog cu decidenţii şi cu ceilalţi actori de-a lungul lanţului alimentar.

„Abordarea a fost mai constructivă şi rezultatele fructuoase. Dialogul este în ADN-ul nostru. Doar aşa luăm hotărâri la COPA-COGECA. Cred că cel mai important element din tot acest proces foarte intens a fost faptul că agricultura a fost recunoscută ca un sector strategic pentru întreaga Uniune Europeană. Este un bun strategic al Uniunii Europene şi trebuie să fie luată în considerare în orice decizie politică. Este important să spunem că avem nevoie de finanţare dedicată nu doar din PAC, ci şi din alte surse. Trebuie să pornim de la ce s-a făcut bine în dialogul strategic şi să ne asigurăm că aceste aspecte sunt incluse în viitoarea viziune despre viitorul agriculturii. Trebuie să lucrăm împreună: fermieri, actori decizionali, Consiliu, Parlament, Comisie, trebuie să colaborăm şi să ne asigurăm că agricultura continuă să fie o prioritate pentru agenda europeană”, a atras atenţia preşedintele COGECA.

Nu în ultimul rând, Lennart Nilsson a subliniat că în această perioadă de instabilitate geopolitică, fermierii şi cooperativele agricole aduc stabilitate Europei şi nu numai. „Fără agricultori, fără cooperative nu avem hrană şi nu avem viitor. (…) Vă încurajez să vă împărtăşiţi experienţele şi ideile şi să începeţi noi colaborări care să ne întărească sectorul agricol pentru viitor. Până la urmă, prin dialog vom găsi soluţiile necesare pentru a crea o agricultură europeană rezilientă”, a concluzionat preşedintele COGECA.

De asemenea, într-un mesaj video, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis că fermierii reprezintă „sângele din venele acestui continent”, iar politicile agricole trebuie să fie orientate spre viitor.

„Noi, la Parlamentul European, înţelegem că agricultura a fost mereu o parte fundamentală a viitorului nostru. Avem o provocare comună: să ne asigurăm că va continua să fie o parte fundamentală a viitorului nostru. Sunteţi sângele din venele acestui continent, o cărămidă esenţială în proiectul european pe care îl împărtăşim. Când ne-a lovit pandemia, cu toţii ne-am îndreptat către fermierii care ofereau hrana şi nu vă vom întoarce spatele acum. Începe o nouă eră a insecurităţii globale, iar incertitudinile sunt numeroase şi de aceea trebuie să ne asigurăm că sectorul agricol este pregătit pentru orice probleme are Europa şi trebuie să începem cu dumneavoastră. Trebuie să ne întărim sectorul, să colaborăm pentru a ne asigura că fiecare voce este auzită de la nivel regional, naţional şi local”, a subliniat Metsola.

Ea a adăugat că este important ca decidenţii politici să se asigure că sectorul agricol nu este „înecat” de un val de birocraţie, iar politicile trebuie să fie orientate spre viitor, dar practice şi să poată fi implementate.

„Ne angajăm ca agricultura să devină mai atractivă în Europa şi mai uşoară. Trebuie să ne asigurăm că sectorul agricol nu este înecat de un val de birocraţie ce împinge oamenii la o parte. Politicile noastre trebuie să fie orientate spre viitor, dar practice, şi să poată fi şi implementate. Este esenţial să reducem birocraţia şi să asigurăm un venit decent şi corect pentru fermierii europeni şi să fim foarte atenţi la micile ferme de familie. Trebuie să mergem dincolo de nişte soluţii rapide. Avem nevoie de soluţii pe termen lung, durabile. Asta înseamnă că trebuie să consolidăm poziţia fermierilor pe lanţuri, să-i ajutam să obţină preţuri corecte pentru bunurile pe care le produc. În Parlamentul European veţi găsi un aliat şi un partener. Cunoaştem miza. Împreună, cu ajutorul fiecăruia, cred că putem să construim un viitor mai bun, mai sigur pentru fermieri şi pentru Uniune”, a concluzionat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Peste 500 de fermieri din Europa sunt prezenţi la Congresul European al Fermierilor, care are loc la Bucureşti, în perioada 23 – 25 octombrie 2024.

COPA – COGECA este una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. COPA uneşte 57 de organizaţii agricole europene, iar COGECA 31 de organizaţii ale cooperativelor agricole.

Cele două organizaţii reprezintă 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 38.000 de cooperative. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Lucian Judele: 128.000.000 de euro merg în fiecare an pe dobânzi şi rate în Sectorul 3; 170.000.000 cheltuiţi cu Hala Laminor

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale respinge ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare