O regiune a României efectiv va bubui: Se construiește un mega proiect, cu impact imediat în viața oamenilor

”Am participat astăzi la începerea lucrărilor pentru unul dintre cele mai importante proiecte energetice din zona Moldovei, realizat de PPC Renewables România. Este vorba despre cel mai mare parc eolian din regiune: 140MW. Impactul investiției este semnificativ: o nouă sursă de energie verde pentru zeci de mii de locuitori din zonă, diversificarea producției de energie eoliană (vântul nu bate doar în Dobrogea, unde sunt acum cele mai mari parcuri), venituri mai mari la buget, locuri noi de muncă. Și da, facturi mai mici la energie electrică pentru români.

Cu 23 de turbine moderne de 6,1 MW fiecare, acest parc eolian situat în localitățile Deleni, Bogdănești și Costești este primul proiect major de acest tip din Moldova. Impactul economic pozitiv asupra comunităților locale va fi semnificativ, bugetele comunelor putând fi dublate datorită taxelor și autorizațiilor de construcție. Punerea în funcțiune a parcului este estimată pentru sfârșitul anului 2026, iar energia produsă va putea acoperi consumul unui oraș de dimensiunea Vasluiului, cu peste 60.000 de locuitori”, arată ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Noul aeroport Galați-Brăila

Specialiştii au stabilit că aeroportul din judeţul Galaţi va avea o suprafaţă de 250 de hectare, la care se va adăuga o zonă rezervată pentru investiţii publice de aproximativ 115 hectare.

„Am reuşit, după multe luni de negocieri şi multe drumuri la Bucureşti, să trecem de o etapă foarte importantă, şi anume obţinerea acordului de la ROMATSA, de delimitare a spaţiului aerian al aeroportului. Nu a fost uşor, nu a fost simplu, însă am reuşit să deblocăm cea mai complicată parte din acest moment, astfel încât să putem continua studiile şi expertizele, aeroportul urmând să fie construit pe un teren aflat între Braniştea, Slobozia Conachi şi Tudor Vladimirescu. Este un proiect extrem de important, aşteptat de milioane de oameni din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bîrlad (Vaslui), precum şi din zona raionului Cahul. Cert este că aeroportul nu a fost uitat sau abandonat. Mergem înainte şi lucrăm intens”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, informează Mediafax.

Autorităţile au mai anunţat că aeroportul va prelua din identitatea oraşului, prin amenajarea unei zone de promenadă asemănătoare cu Faleza Dunării din Galaţi. Aeroportul va fi construit după un concept ecologic, cu multă vegetaţie pe faţade şi la interior, şi cu tehnologii de ultimă generaţie, pentru un consum redus şi emisii poluante cât mai scăzute. Totodată, va fi singurul aeroport din România cu un spaţiu expoziţional, în care pasagerii vor putea admira diferite expoziţii şi vor putea participa la o multitudine de evenimente culturale.

Hub logistic în zona Moldovei

Județele Brăila și Galați vor deveni noul ”centru de interes” al Europei, asta pentru că în această zonă va fi amplasat hub-ul de reconstrucție pentru Ucraina, dar tot pentru Brăila și Galați se construiește un nou aeroport.

Investițiile pentru hub-ul regional destinat reconstrucției Ucrainei, investițiile în noul aeroport, dar și investițiile în porturile dunărene din Brăila și Galați vor avea efecte benefice în economia celor 2 județe.

Hub-ul logistic va concentra toate ajutoarele venite din Europa pentru Ucraina, acestea urmând a fi depozitate în Galați și Brăila, iar apoi transferate către Ucraina.

Transformarea zonei Galați – Brăila într-un hub logistic pentru companiile străine va dinamiza investițiile străine în zona celor două orașe, dar și investițiile în judeţele din estul României, aflate la graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina, zona Moldovei înregistrând unele decalaje de dezvoltare, comparativ cu alte regiuni ale României.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Rafila: Proiectele de la ‘Marius Nasta’ trebuie să respecte standardele de siguranță a pacientului

Nicolae Ciucă: Mă bucur foarte mult că la Giurgiu se pun în practică angajamentele asumate de PNL