Ministrul ungar al Agriculturii: Cetăţenii europeni consideră că este un bun deja dobândit o masă plină; aceasta se datorează fermierilor

Mai bine de 700 de milioane de oameni mor de foame pe această planetă, iar cetăţenii europeni consideră că este bun deja dobândit să găsească o masă plină, care se datorează doar eforturilor fermierilor, a transmis, joi, la Congresul European la Fermierilor, ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, preşedinte al Consiliului AGRIFISH.

„Astăzi când m-am aşezat la micul dejun am fost uluit de produsele lactate, de carnea oferită, de varietatea de fructe şi legume oferite şi atunci m-am gândit că toţi cei care au venit la micul dejun se gândesc că este normal să deschidă frigiderul şi să găsească mâncare în frigider, dar oare şi-au adus aminte cine face posibilă această realitate? Câtă muncă a fost investită, astfel încât noi să luăm ca o realitate garantată prezenţa alimentului pe masa noastră şi atunci m-am întrebat: oare chiar ne respectăm alimentele? Ne respectăm fermierii? Oare chiar recunoaştem aşa cum trebuie eforturile fermierilor noştri? Ne gândim că este foarte normal să găsim mâncare pe masă şi atunci ne pierdem puţin respectul faţă de fermieri. Este o mare provocare. (…) Mai bine de 700 de milioane de oameni mor de foame pe planeta aceasta frumoasă, dar cetăţenii europeni consideră că este un bun deja dobândit o masă plină”, a atras atenţia Nagy.

Acesta a susţinut că viitorul sectorului agricol nu poate fi unul hotărât, dacă nu sunt implicaţi fermierii în toate deciziile care-i privesc.

„Aveţi o responsabilitate istorică şi trebuie să vă asiguraţi că toate hotărârile care-i privesc pe fermieri includ fermierii. Cred că decidenţii cam uită acest detaliu, întrucât consideră că este absolut firesc să găsească mâncare pe masă, dar acest lucru se întâmplă doar în urma eforturilor celor care se trezesc dis-de-dimineaţă, îşi pregătesc terenurile, se trezesc de dimineaţă pentru a-şi hrăni animalele, pentru a-şi vaccina animalele şi se ocupă de toată această muncă absolut esenţială şi merită o apreciere şi un respect mult mai mare”, a afirmat ministrul ungar al Agriculturii.

În opinia sa, sectorul agricol se confruntă cu foarte multe provocări cauzate de schimbările climatice, costuri mult mai mari, dăunători care nu au mai fost întâlniţi până în prezent, lanţuri de aprovizionare internaţionale care au fost date peste cap, abundenţa de importuri din statele terţe.

„Toate acestea pun o presiune constantă asupra fermierilor europeni. În acelaşi timp, ei trebuie să respecte anumite cerinţe de producţie, se confruntă cu o povară administrativă din ce în ce mai mare. Aceşti factori au subminat puternic competitivitatea sectorului nostru. Fermierii au ieşit în stradă şi pe bună dreptate. Este nevoie de un răspuns la nivelul Uniunii Europene. Nimeni nu ar trebui să uite că agricultorii europeni produc lucruri esenţiale pentru toţi cetăţenii europeni. Ei garantează securitatea alimentară”, a adăugat el.

Ţinând cont de această situaţie, Nagy a afirmat că preşedinţia maghiară s-a hotărât să includă Politică Agricolă Comună ca fiind prioritatea numărul unu pe agendă.

„Mesajul este următorul: dorim ca interesele agricultorilor să fie în centrul politicilor europene. Cred că în ultimii ani acest lucru a fost pierdut din vedere la nivel european. Trebuie să ne redefinim priorităţile agricole şi să ne cuplăm cu cinci cuvinte cheie: competitivitate, durabilitate, rezilienţă, cunoştinţe şi fermieri. Sunt cinci piloni pe care ne putem întemeia viitorul agriculturii europene. Trebuie să restabilim competitivitatea sectorului agricol european care a fost subminat de foarte multe provocări. Doar aşa vom putea răspunde la eventuale crize. Sectorul agricol trebuie să fie protejat în faţa crizelor, prin urmare avem nevoie de măsuri de gestionare a crizelor care să fie adecvate”, a explicat oficialul maghiar.

Ministrul a menţionat că una dintre iniţiativele preşedinţiei maghiare a fost aceea de a evalua în mod detaliat fiecare sector agricol.

„Scopul acestor discuţii este să identificăm marile provocări pe fiecare sector, absorbţia fondurilor PAC şi care ar putea să fie instrumentele de prevenire şi gestionare a crizelor. Agricultura durabilă joacă un rol esenţial pentru a combate efectele schimbărilor climatice pentru a ajuta biodiversitatea, pentru a ajuta natura şi, prin urmare, pentru a menţine, pentru a păstra valoarea planetei noastre”, a mai spus preşedintele Consiliului Agrifish.

Nu în ultimul rând, el a atras atenţia asupra concepţiei „foarte greşite” prin care agricultura şi fermierii sunt considerate cauza schimbării climatice. „Este o concepţie foarte greşită. Eu consider că dimpotrivă, ei fac parte din soluţie. Tranziţia verde nu poate să fie obţinută împotriva voinţei fermierilor, doar dacă îi atragem în acest efort vom reuşi. Şi atunci avem nevoie de două condiţii. În primul rând este absolut esenţial ca fermierilor să li se acorde stimulentele necesare pentru a adopta practici durabile. Este singura cale de a ajunge la un echilibru între mediu şi durabilitate. Un echilibru care a fost dat peste cap. Pe de altă parte, nu putem ignora următoarea realitate: din 27 de propuneri legislative sub iniţiativa „De la fermă la consumator”, Comisia le-a prezentat doar pe acelea care impun o adevărată povară asupra fermierilor. Este un lucru care nu poate să continue şi avem nevoie de schimbări. Povara tranziţiei trebuie purtată de toţi actorii nu doar de fermieri”, a mai transmis ministrul ungar al Agriculturii.

Peste 500 de fermieri din Europa sunt prezenţi la Congresul European al Fermierilor, care are loc la Bucureşti, în perioada 23 – 25 octombrie 2024.

COPA – COGECA este una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. COPA uneşte 57 de organizaţii agricole europene, iar COGECA 31 de organizaţii ale cooperativelor agricole.

Cele două organizaţii reprezintă 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 38.000 de cooperative. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Percheziţii DNA la Clubul Sportiv Rapid (surse)

FIC: Investitorii pun investiţiile în aşteptare; principalele cauze pentru deteriorarea percepţiei rămân incertitudinile legislative şi fiscalitatea