O nouă descoperire a telescopului James Webb: Pitice brune detectate dincolo de Calea Lactee

Recent, o echipă de astronomi a identificat o „populație bogată de posibile pitice brune” în afara galaxiei noastre, în clusterul de stele NGC 602, situat la periferia galaxiei pitice Small Magellanic Cloud.

Până în prezent, erau cunoscute aproximativ 3.000 de pitice brune în interiorul Căii Lactee, însă telescopul Webb a reușit să le detecteze pe acestea la o distanță de 200.000 de ani-lumină.

Ce spun cercetătorii

Liderul echipei de cercetători, Peter Zeidler, de la Agenția Spațială Europeană, a explicat că sensibilitatea și rezoluția spațială ale instrumentelor Webb sunt esențiale pentru detectarea acestor obiecte îndepărtate.

Piticele brune sunt obiecte cosmice care nu sunt nici planete, nici stele. Sunt mai mari decât giganții gazoși, cum ar fi Jupiter, dar nu suficient de mari pentru a genera lumină intensă, motiv pentru care sunt numite „stele eșuate”.

Conform observațiilor echipei, acestea se formează ca stelele, dar nu acumulează suficientă masă pentru a deveni stele adevărate. Descoperirea ar putea contribui la rezolvarea problemei „masei lipsă” din univers.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Horoscopul zilei de 26 octombrie 2024. Săgetătorii se gândesc la bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Conflictul inter-coreean se mută în Ucraina – Decizia Seulului după ce militarii lui Kim Jong un au fost trimiși să lupte de partea Rusiei