Iohannis: Trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului, cât va fi necesar

România este astăzi o ţară „sigură” şi „un pilon de stabilitate” în estul Europei, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că ţara noastră trebuie să rămână „ferm” angajată în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului atât timp cât va fi necesar.

Iohannis a arătat că ţara noastră este în „proces de optimizare” a cadrului legislativ naţional pentru preveni şi combate riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, să cadă pe teritoriul naţional.

„Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea şi impredictibilitatea evoluţiilor de securitate la nivel regional, european şi global, context în care puterea militară capătă o şi mai mare relevanţă, atât ca un mijloc de consolidare şi proiectare a forţei, cât şi ca factor esenţial de descurajare şi apărare. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi o provocare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care a asigurat pacea şi stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a afirmat şeful statului, la ceremonia militară organizată, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, cu ocazia Zilei Armatei.

Preşedintele a menţionat că România trebuie să rămână vigilentă şi să continue eforturile naţionale, în cooperare cu aliaţii, pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre.

„Trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu aliaţii din NATO şi cu partenerii europeni şi internaţionali. Forţele ruse continuă acţiunile de agresiune, făcând victime civile şi producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România. În faţa acestor provocări, rămânem vigilenţi şi continuăm eforturile naţionale conjugate şi cooperarea strânsă cu aliaţii pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică”, a completat şeful statului.

„Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ naţional pentru a fi în măsură să prevenim şi să combatem riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul naţional”, a amintit preşedintele Iohannis.

Conform acestuia, România este o ţară „sigură” şi „un pilon de stabilitate” în estul Europei, iar cetăţenii români beneficiază de „cele mai solide” garanţii de securitate din istoria noastră.

„La Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii aliaţi au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, iar acest fapt se datorează, în mare măsură, eforturilor politice, diplomatice şi militare ale României din ultimii 10 ani. De altfel, faptele vorbesc de la sine. Găzduim pe teritoriul naţional o serie de structuri şi comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliaţi se instruiesc împreună cu militarii români”, a explicat Iohannis.

Şeful statului a mulţumit, cu acest prilej, militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord şi Ungaria pentru prezenţa în România. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Premieră! Vladimir Putin confirmă prezența soldaților din Coreea de Nord în Rusia: ‘Dacă există imagini, atunci înseamnă că ele reflectă ceva’

Bistriţa-Năsăud: Vrăjitoarele se adună, cu câteva zile înainte de Halloween, în vechea cetate a Bistriţei