Cancelarul german o spune tare și răspicat: ‘Ucraina nu poate adera la NATO în timp de război’

Scholz a spus că „o țară aflată în război nu poate deveni membru NATO” și a adăugat că această poziție este unanim acceptată între aliați, într-un interviu la ZDF, scrie The Kyiv Independent, relatează Mediafax.

Declarația vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat un plan de cinci puncte, în care a pus accent pe nevoia unei invitații clare pentru aderarea la NATO, considerată esențială în strategia de securitate a Ucrainei. Deși alianța a reafirmat în iulie 2024: „calea ireversibilă a Ucrainei spre integrarea euro-atlantică”, nu a prezentat un calendar clar pentru aderare.

Scholz a precizat că aliații NATO au „oferit o perspectivă” privind viitoarea integrare a Ucrainei, dar a considerat că „nu este nevoie de o decizie nouă în acest moment”.

Reacții similare în alianță

Împreună cu președintele slovac Peter Pellegrini, Scholz a susținut că o aderare imediată nu este „realistă”, o poziție susținută și de alți lideri europeni.

Anterior, ambasadorul american la NATO, Julianne Smith, a spus că organizația nu intenționează să invite Ucraina într-un viitor apropiat, mizând pe dificultățile unei astfel de decizii în contextul conflictului actual.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un al doilea punct de trecere dintre Liban şi Siria a fost blocat după un raid israelian

Silvicultorii protestează vineri, la Guvern, nemulţumiţi de noua Lege a pensiilor