Ministrul Burduja: România, Republica Moldova şi Ucraina au obiective comune privind energia

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat vineri, la Iaşi, că România, Republica Moldova şi Ucraina au obiective comune în ceea ce priveşte asigurarea energiei, care trebuie să fie sigură, regenerabilă şi accesibilă pentru a putea fi susţinută dezvoltarea economică şi competitivitatea celor trei ţări.

Aflat la Iaşi pentru a lua parte la Forumul Economic Trilateral pentru afaceri şi reconstrucţie în Ucraina „IAŞI – Hub regional strategic România – Republica Moldova – Ucraina”, ministrul Sebastian Burduja a declarat presei că „energia trebuie să fie sigură, accesibilă şi, în al treilea rând, verde”.

„În această ordine de prioritate, România, Republica Moldova şi Ucraina avem obiective comune”, a declarat presei ministrul român al Energiei.

Sebastian Burduja a explicat că în primul rând nu trebuie să mai depindem de alţii în ceea ce priveşte securitatea energetică.

„De aceea e foarte important să exploatăm gazele din perimetrul Neptun-Deep, să reducem dependenţa întregii regiuni faţă de Federaţia Rusă, să fim tot timpul la dispoziţia fraţilor noştri de peste Prut”, a subliniat ministrul.

În al doilea rând, susţine acesta, este important să avem o energie cât mai ieftină.

„Aşa cum am mai spus, şi raportul Draghi spune foarte clar: unde nu există energie, nu există dezvoltare. Nu poţi să concurezi cu China, SUA, cu alte zone ale lumii dacă nu ai energie competitivă. Pentru asta trebuie să investim în producţie, ceea ce România face. Dacă nu ar fi fost al patrulea drapel de pe scenă, al UE, dincolo de celelalte trei, nu am fi avut acces la 13 miliarde de euro în ultimul an şi trei luni, care se traduc în mii de megawaţi în sistemul energetic. O producţie mai mare înseamnă un preţ mai mic”, a precizat ministrul Sebastian Burduja.

Acesta a menţionat, totodată, că, în al treilea rând, trebuie sprijinită „într-un mod pragmatic şi corect” tranziţia energetică.

„Deci, cât mai multă energie verde, dar într-un mod pragmatic şi corect. Adică nu poţi să pui în pericol celelalte două aspecte, securitate şi accesibilitate de dragul unei energii verzi”, a mai declarat ministrul Burduja. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Autovit.ro: Creștere semnificativă a interesului pentru achiziția de mașini

Curtea de Conturi a României va beneficia de experienţa omologilor din Republica Coreea în formarea personalului de audit