Curtea de Conturi a României va beneficia de experienţa omologilor din Coreea de Sud în formraea personalului de audit

Personalul Curţii de Conturi a României va beneficia de pregătire profesională în cadrul Institutului de Formare în Audit şi Inspecţie al SAI Coreea de Sud, în vederea consolidării activităţii specifice şi a îmbunătăţirii performanţei instituţiei în domeniile prioritare, anunţă Curtea de Conturi în urma vizitei la Seul a unei delegaţii a instituţiei, condusă de preşedintele acesteia, Mihai Busuioc.

”O delegaţie a Curţii de Conturi a României condusă de preşedintele instituţiei Mihai Busuioc şi de vicepreşedintele Ion Mocioalcă a efectuat, în perioada 21 – 25 octombrie, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia preşedintelui Consiliului de Audit şi Inspecţie al Republicii Coreea (BAI), domnul Jaehae Choe. Vizita, realizată în baza acordului de cooperare dintre cele două instituţii supreme de audit (SAI), a vizat întărirea schimburilor de experienţă în ceea ce priveşte planificarea strategică şi analiza de risc în activitatea specifică. În acest sens, preşedintele Mihai Busuioc a subliniat necesitatea cunoaşterii unor noi perspective privind abordarea temelor de audit în cadrul misiunilor desfăşurate în domenii cheie, cu impact direct în viaţa cetăţenilor”, informează Curtea de Conturi într-un comunicat.

În opinia preşedintelui Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, consolidarea relaţiilor în cadrul comunităţii Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI) asigură suportul instituţiilor de audit care se confruntă cu provocări similare.

”Trebuie să ne întărim rolul de partener fidel al cetăţenilor, prin care ne-am asumat să fim transparenţi şi relevanţi. Consolidarea relaţiilor în cadrul comunităţii Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI) ne asigură suportul SAI-urilor care se confruntă cu provocări similare. Este esenţial să avem oportunitatea de a aduce plusvaloare misiunilor desfăşurate în domenii cheie prin prisma experienţei instituţiilor omoloage”, spune Busuioc.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Audit şi Inspecţie al Coreei de Sud (BAI, Jaehae Choe, a evidenţiat necesitatea adaptării rolului specific al SAI-urilor în contextul provocărilor actuale.

”La fel ca şi preşedintele Mihai Busuioc, de la preluarea mandatului, am pus accent pe dezvoltarea componentei de audit pentru ca aceasta să fie în concordanţă cu standardele şi bunele practici internaţionale. Focusul misiunilor de audit trebuie să fie corelat cu dezvoltarea economică a ţărilor noastre, implicit cu necesităţile generate de schimbările rapide din societate. În final, scopul fiecărei instituţii supreme de audit este de a monitoriza modul în care sunt gestionate fondurile publice, astfel încât activitatea noastră să aibă impactul social aşteptat de cetăţeni.”, a declarat Jaehae Choe.

În acest sens, una dintre prezentările susţinute de experţii BAI având în vedere cele mai critice provocări din societate s-a concentrat pe situaţia copiilor vulnerabili din Coreea de Sud,, ca urmare a neînregistrării acestora în sistemul de evidenţă al populaţiei, în contextul în care rata natalităţii în anul 2023 a scăzut la 0.72, unul dintre cele mai scăzute niveluri în rândul statelor OECD. Dezbaterile au avut loc în condiţiile în care planificarea strategică a activităţii de audit trebuie să ţină cont de principalele preocupări ale societăţii.

”În urma discuţiilor, cele două părţi au convenit ca personalul Curţii de Conturi a României să beneficieze de pregătire profesională în cadrul Institutului de Formare în Audit şi Inspecţie al SAI Coreea, în vederea consolidării activităţii specifice şi a îmbunătăţirii performanţei instituţiei în domeniile prioritare. Vizita a avut, de asemenea, un rol important în consolidarea profilului Curţii de Conturi a României în cadrul comunităţii internaţionale de audit, obiectiv asumat în actuala Strategie de Dezvoltare Instituţională 2023-2028”, precizează Curtea de Conturi.

În marja vizitei oficiale, delegaţia a avut o întrevedere şi cu Cezar Manole Armeanu, ambasadorul României în Republica Coreea.

”Discuţiile s-au concentrat pe preocupările comune ale celor două ţări, menţionându-se că o strânsă cooperare instituţională în materia managementului finanţelor publice răspunde obiectivelor Parteneriatului strategic dintre cele două state şi contribuie la aprofundarea legăturilor tradiţionale dintre România şi Republica Coreea”, precizează Curtea de Conturi.

 

Bărbat reţinut pentru viol şi pornografie infantilă/ Este acuzat că a filmat un copil în ipostaze sexuale explicite şi a distribuit apoi imaginile

Stranierii U20 pentru meciurile cu Portugalia şi Italia