Amănunte din dosarul asasinării afaceristului din Arad: Cum s-a început efectiv ancheta după atentat – Informații de ultimă oră din referatul procurorilor

Amănunte uluitoare ies la iveală în dosarul atentatului cu bombă de la Arad, de acum trei ani, în urma căruia afaceristul Ioan Crișan a murit, după ce mașina sa a fost aruncată în aer. Polițiștii au reținut-o joi pe fiica victimei, Laura Crișan, și pe doi prieteni ai acestuia, pentru implicarea în asasinatul care a zguduit România. Ulterior, judecătorii au decis eliberarea celor trei pentru că au considerat că nu sunt suficiente probe.

Vineri, magistrații de la Parchetul General au contestat decizia magistraților de la Curtea de Apel București privind eliberarea Laurei Crișan și a celor doi bărbați suspectați că au ajutat-o să își omoare tatăl.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, procurorii dau detalii despre caz și despre cum s-ar fi pus la cale asasinatul.

„In sarcina inculpaților Bulbuc Sebastian llie și Horodincă Adrian Bogdan s-a reținut că la data de 27 mai 2021 au procurat un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deținută, transportată și folosită Iară drept – și l-au plasat în autoturismul numitului Crișan loan, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, acționând cu premeditare și din interes material, l-au detonat de la distanță în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad. Inculpații au fost instigați la comiterea faptei de către inculpata Bîicea Laura-Oana. Victima a decedat ca urmare a exploziei și incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul și mijloacele de săvârșire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane și bunuri.

Din concluziile formulate în cauză de medicul legist din cadrul SML Arad, rezultă că: Din concluziile formulate în cauză de medicul legist din cadrul SML Arad, rezultă că: moartea numitului CRIȘAN IOAN s-a datorat insuficienței respiratorii acute, survenite în urma unor leziuni traumatice grave de arsură, produse prin inhalare de gaze de explozie și de ardere cu temperaturi foarte ridicate, situate pe suprafețe extinse la nivelul căilor respiratorii superioare și inferioare, care au determinat edem glotic. Acesta a fost urmat de obstrucție mecanică reflexă declanșată prin spasm laringian, la care s-a adăugat spasmul căilor respiratorii inferioare determinat prin efect termic de arsură și conținut aspirat de material amorf microgranular (particule de funingine) rezultat din gazele de explozie și ardere, care au fost antrenate în cursul mișcărilor respiratorii la nivelul căilor respiratorii superioare și inferioare.

Din raportul de analiză nr. 120/2021, întocmit de Institutul pentru Tehnologii Avansate rezultă că în fragmentele analizate, prelevate de la locul exploziei, s-a constatat prezența unor explozivi militari – RDX și HMX. Urmele criminalistice identificate pe autoturism indică faptul că dispozitivul a fost plasat în interiorul autoturismului, în zona din spatele scaunului șoferului, aproximativ la limita verticală a spătarului.

Relațiile dintre victimă și fiică s-au deteriorat semnificativ de-a lungul anilor (aspecte prezentate pe larg la secțiunea din referitoare la mobilul săvârșirii faptei).

In cursul lunii martie 2021, în timp ce inculpata desfășura activitate la cabinetul de avocat al unui martor, aceasta l-a cunoscut pe inculpatul Bulbuc Sebastian llie. care fusese angajat temporar ca șofer.

Cei doi au dezvoltat o relație apropiată, care a permis abordarea de intimități în interacțiunile lor. În cursul lunii mai 2021, inculpata i-a determinat pe Bulbuc Sebastian llie – în mod direct, nemijlocit – și pe Horodincă Adrian Bogdan – în mod direct sau indirect, prin intermediul lui Bulbuc Sebastian llie – să îi ucidă tatăl. Cei doi erau, la acea vreme, prieteni foarte apropiați.

Ca urmare, la data de 27.05.2021, inculpații Bulbuc Sebastian llie și Horodincă Adrian Bogdan au procurat de la suspectul Lind Florin Alexandru un mecanism realizat artizanal, care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, solicitându-i acestuia înlocuirea telefonului mobil cu un telefon Alcatel 2003G, achiziționat în aceeași zi de către inculpatul Horodincă Adrian Bogdan de la S.C. SN1C S.R.L. Arad.

Pe un câmp din afara zonei locuite, cei trei au realizat, la solicitarea inculpaților. o testare a sistemului, cu o petardă furnizată de aceștia (declarația suspectului Lind Florin Alexandru).

La data de 28 mai 2021, inculpații Bulbuc Sebastian llie și Horodincă Adrian Bogdan au plasat dispozitivul în autoturismul Mercedes Benz clasa E, cu numărul de înmatriculare AR-14- RXK. al victimei, după ce, anterior, au încorporat în acesta încărcătura explozivă – procurată, deținută, transportată și folosită Iară drept.

Astfel, la data de 28.05.2021, în intervalul 23:49-23:51, cei doi sunt localizați în raza de acoperire a releului GSM care deservește domiciliul victimei Crișan loan și. implicit, parcarea unde se afla autoturismul acestuia, în care a fost plasat dispozitivul exploziv. Localizarea comunicărilor arată faptul că atât anterior orei 23 cât și puțin după miezul nopții, Bulbuc Sebastian llie a fost în raza teritorială a celulei GSM care îi deservește domiciliul.

Chiar dacă zona parcării de reședință a victimei nu intra în raza de acțiune a unei camere de supraveghere video, traseul reconstituit se coroborează cu cele de mai sus în susținerea ideii privind deplasarea în parcare pentru plasarea dispozitivului exploziv. Comunicările dintre cei doi – un apel cu durata de 10 secunde la 23:18. două apeluri în intervalul 23:49-23:51, cu durata de 18 și, respectiv, 6 secunde, când ambii se aflau în raza de acoperire a celulei GSM de la domiciliul victimei – sunt, și acestea, relevante pentru a indica un comportament de coordonare a acțiunilor și nevoia evitării atenției asupra lor.

La data de 29 mai 2021. victima a plecat de acasă la 06.43, la volanul autoturismului său. S-a deplasat la cafeneaua Raiff, situată în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din Arad.

La scurt timp după pornirea autoturismului, ora 06:59:43, dispozitivul a fost declanșat de la distanță de către inculpați. Ca urmare a exploziei și a incendiului subsecvent, victima a decedat, iar autoturismul a fost complet distrus.

Pregătirile descrise conturează premeditarea, ca formă de săvârșire a infracțiunii contra vieții.

La data de 09.07.2021, ora 13:11, Bîlcea Laura Oana a retras de la Banca Transilvania. în baza certificatului de moștenitor, din contul care a aprținut lui Crișan loan, suma de 101.440 curo in numerar (operațiune pentru care a achitat un comision de 1521,60 curo). La scurt timp, la ora 15:01. terminalul mobil utilizat de aceasta a fost localizat in fața imobilului cu nr. 17 de pe strada Zimbrului, din mun. Arad. în acel loc poartă o discuție de aproximativ 2 minute cu o persoană de sex masculin, cel mai probabil cu Bulbuc Sebastian llie, care domiciliază exact vizavi, la imobilul cu nr. 8. Din acest moment, în standardul financiar al inculpaților Bulbuc Sebastian llie și Horodincă Adrian Bogdan poate ti observată o creștere semnificativă.

Spre finalul anului 2021, relația dintre Bulbuc Sebastian llie și Horodincă Adrian Bogdan a suferit modificări, având la bază frustrarea acestuia din urmă pe fondul presupunerii că Bulbuc Sebastian llie a păstrat considerabil mai mulți bani din plata obținută pentru fapta descrisă.

în noiembrie 2021. Horodincă Adrian Bogdan a achiziționat pe numele bunicului său o casă în localitatea Sâmpctru German, jud. Arad, contra sumei de 5.000 de curo și i-a spus suspectului Lind că a obținut banii ,.dintr-o combinație”, în sensul că ..a ars-o” pe fiica victimei Crișan loan. pe care „o are la mână”.

Martorii au relatat existența unui conflict verbal între victimă și fiica sa, cu câteva săptămâni înaintea evenimentului din 29 mai 2021. în cadrul căruia Crișan loan i-a adus la cunoștință fiicei sale că intenționează să o exheredeze, pe fondul nemulțumirilor legate de stilul de viață al acesteia.

In concret, Crișan loan era nemulțumit de faptul că fiica sa, mamă a doi copii minori rezultați din căsătoria cu Bîlcea Sergiu, de care divorțase în 2017. nu desfășura nicio activitate care să îi aducă venituri constante, deși are calitatea de avocat în Baroul Arad. Cheltuielile curente ale acesteia și cele privind întreținerea imobilului în care aceasta locuia cu cei doi copii minori erau suportate de către victimă.

Situația financiară a numitei Bîlcea Laura-Oana era. anterior decesului victimei. în discordanță cu așteptările sale și cu relativul succes în afaceri al tatălui ei.

Aceste aspecte, inclusiv eventualele defulări verbale ale victimei, ar putea fi considerate firești în condițiile unor relații de familie relativ normale și fără relevanță într-o asemenea analiză. Cu toate acestea, tensiunile dintre victimă și fiica sa, coroborate cu modul în care acestea erau resimțite și gestionate de inculpată, sunt intense și vor fi expuse în cele ce urmează.

Crișan loan, preocupat în ultimii ani de viitorul afacerilor sale în contextul înaintării sale în vârstă, era nemulțumit de faptul că nu se putea baza pe fiica sa în vederea preluării conducerii, în perspectivă, a firmelor sale. în aceste condiții, victima exprimase în anturaj ideea contactării fostului ginere, Bîlcea Sergiu, deputat în Parlamentul României, căruia să îi propună să preia treptat conducerea afacerilor sale, pentru a asigura în acest fel viitorul ncpo|ilor sfii, de care îl legau puternice sentimente.

Nu s-a putut stabili dacă această idee i-a fost adusă la cunoștință fiicei sale in mod direct de către victimă, dar era cunoscută în anturaj, inclusiv de către fiica ei minoră. Bîlcca Alexandra-Ioana. Informația era de natură a-i produce inculpatei Bîlcea Laura-Oana un puternic sentiment de frustrare, în condițiile în care relația ci cu fostul soț s-a încheiat cu stări conflictuale profunde, care au fost alimentate și in perioada următoare divorțului. De pildă, în 2019-2020 fiica victimei a fost implicată într-un scandal public în cadrul căruia a fost dată publicității o convorbire telefonică purtată de aceasta cu omul politic Gheorghe Falcă, al cărei conținut a fost preluat de presă drept „știrea conform căreia Laura Cri șan, fosta soție a liberalului Sergiu Bîlcea – vicepreședinte al Consiliului Județean Arad și aspirant la fotoliul de primar al Municipiului Arad, și-a anunțat propria intenție de a intra intr-o competiție directă cu fostul soț, candidând din partea USR-PLUS..

Tensiunile dintre tată și fiică rezultă și din împrejurarea că. aproximativ în luna aprilie 2021, Crișan loan a fost auzit afirmând despre fiica sa, la un eveniment de familie „decât să îmi facă asta, mai bine murea. Nu s-a putut stabili subiectul afirmației, dar tonul victimei ar fi fost serios.

Ultima comunicare dintre Crișan loan și fiica sa a avut loc în 21 aprilie 2021. Cu toate acestea, și mama inculpatei, soția victimei, menționează în declarația sa convorbiri telefonice între tată și inculpata Bîlcea Laura-Oana care în realitate nu au avut loc, în scopul de a contura imaginea unei relații normale de familie. Acest aspect este cu atât mai relevant, cu cât la data de 25 mai 2021 a fost ziua de naștere a fiicei victimei, ocazie cu care, contrar susținerilor soției victimei, între tată și fiică nu a avut loc nicio comunicare.

Trebuie menționată, totodată, relația extraconjugală pe care victima a avul-o timp de aproximativ 20 de ani. cu Ardelean Aurora-Elena, director în cadrul firmelor victimei, notorie în anturajul susnumiților, cunoscută și aparent acceptată de soție și fiică.

Declarația soției victimei este doar parțial adevărată și tinde să minimizeze natura și caracterul actual al relației extraconjtigaie a victimei. în cadrul audierii din 29 mai 2021, Crișan Iosana Samica a arătat:., am cunoștință că intre soțul meu și Ardelean Aurora au existai niște legături amoroase in urma cu aproximativ 15-20 de ani. moment la care am avut discufii pe aceasta tema, insă de atunci nu știu dacă intre cei doi a mai existat vreo legătură, deoarece nu m-a mai interesat acest subiect, dar nci soful meu nu mi-a mai dat motive.

Despre această problemă cunoaște și Jiica mea Bîlcea Laura Dana”. în realitate, din actele efectuate în cauză rezultă că victima avea o relație foarte strânsă cu Ardelean Aurora-Elena. aceasta fiind de notorietate în anturaj, cei doi petrecând ocazional weck-end urile la casa de vacanță a victimei din corn. Dumbrava, jud. Arad.

Cei doi coautori au acționat din interes material, aspect relevant și din perspectiva necesității stabilirii mobilului, cât și ca împrejurare care atribuie infracțiunii de omor caracter calificat.

Comportamentul inculpafilor după comiterea faptei

– inculpatul Horodincă Adrian Bogdan, a părăsit teritoriul României la data de 29.05.2021, cu destinafia Viena, Austria, călătorind cu un autocar cu numărul de înmatriculare AR-37-PLE aparfinând S.C. P L NORIS S.R.L., iar rezervarea biletului la firma de transport a fost făcută în data de 29.05.2021, ora 14:15;

– inculpatul Bulbuc Sebastian llie a luat măsuri de schimbare parțială a înfățișării, prin schimbarea frizurii, imediat după săvârșirea faptei (declarația suspectului Lind florin Alexandru);

– inculpata a întrerupt relațiile cu mai multe persoane din anturaj, fără un motiv evident”, susțin procurorii în referat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Litigiul Mbappé – PSG: Liga franceză cere ca gruparea pariziană să plătească 55 de milioane de euro. Clubul refuză

Terapia cu lumină puternică poate modifica fizic creierul și combate depresia