Italia controlează două treimi din producția și exportul de paste în Uniunea Europeană

Potrivit Eurostat, Italia este de departe cel mai mare producător de paste din UE, cu 4,2 milioane de tone produse anul trecut, cu o valoare de 6,2 miliarde de euro. Este vorba de 68% din producţia totală a UE în termeni de volum şi 70% în termeni de valoare.

Italia este urmată de Spania cu o producţie de 500.000 de tone de paste, 8% din totalul UE, şi Franţa cu 260.000 de tone (4% din totalul UE).

Datele Eurostat mai arată că, în 2023, o cantitate totală de aproape 2,7 milioane de tone paste au fost exportate de ţările UE şi mai mult de jumătate (57%) din această cantitate a mers spre alte ţări din UE.

Italia este cel mai mare exportator de paste din UE, cu o cantitate de două milioane de tone exportate în 2023, echivalentul a 76% din totalul exporturilor UE. Urmează la mare depărtare Spania, care a exportat 130.000 de tone de paste, sau 5% din total.

Germania cu 440.733 de tone importate anul trecut, 28% din importurile totale ale ţărilor membre, şi Franţa, cu 371.966 de tone de paste importate, sau 24% din importurile statelor membre.

Când vine vorba de destinaţiile extracomunitare pentru exporturile de paste ale blocului comunitar, pe prima poziţia este Marea Britanie (307.481 de tone sau 26% din exporturile totale extra-UE), urmată de SUA (243.646 de tone sau 21% din exporturile totale extra-UE).

Datele publicate separat de aplicaţia de livrare Glovo arată că în România se comandă, în medie, peste 3.000 de porţii de paste pe zi, echivalentul a peste 130 de porţii pe oră şi aproximativ două porţii pe minut. Cifrele plasează România pe primul loc la nivel regional şi pe al doilea la nivel global, în cadrul reţelei Glovo, privind numărul de porţii de paste.

Referitor la preferinţele românilor pentru comenzile de paste, analiza a indicat că 14 februarie 2024, Ziua Îndrăgostiţilor, a înregistrat un număr record de livrări de paste prin Glovo, fiind cea mai activă zi din ultimele 12 luni. În această zi, au fost livrate, în medie, de două ori mai multe paste decât într-o zi obişnuită, ceea ce înseamnă peste 250 de porţii pe oră sau aproximativ 5 pe minut.

Totuşi, luna ianuarie se dovedeşte a fi cea mai activă perioadă în ceea ce priveşte numărul de comenzi plasate, iar vinerea este ziua preferată a românilor pentru a savura o porţie de paste. În plus, românii preferă pastele pentru prânz şi cină, orele de vârf fiind 13:00 şi 19:00.

Printre cele mai consumate tipuri de paste se numără penne, spaghetti şi tagliatelle, în timp ce reţetele din topul aprecierilor, precum carbonara, bolognese şi cu sos de pesto, completează diversitatea culinară. În plus, cel mai mare fan al pastelor este un utilizator din Bucureşti care a comandat, în ultimele 12 luni, nu mai puţin de 250 de porţii.

Urmărind statisticile consumului de paste la nivel naţional, Bucureştiul se clasează în fruntea oraşelor cu cele mai multe comenzi anuale de paste, urmat de alte oraşe mari precum Constanţa şi Cluj-Napoca.

Sursa: www.stiripesurse.ro

O nouă industrie pompează bani la greu în PIB-ul UE: S-au creat și peste 150.000 de locuri de muncă

Nicolae Ciucă şi-a început campania electorală în Argeş: Investiţiile care sprijină tinerii sunt fundamentul unei Românii sigure şi prospere / Eu, alături de PNL, ne angajăm să susţinem dezvoltarea acestor industrii care schimbă vieţi şi comunităţi