Coreea de Nord consideră că o desfăşurare a trupelor sale în Rusia este ”conformă” dreptului internaţional. Zelenski nu-l primeşte pe Guterres de la Kazan. Militarii nord-coreeni urmează să înceapă să lupte de duminică, susţine el. Germania denunţă o ”esc

Coreea de Nord dă asigurări vineri că orice desfăşurare a trupelor sale în Rusia ar fi ”conformă” dreptului internaţional, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA – care nu confirmă sau infirmă că Phenianul a trimis deja militari -, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că militarii nord-coreeni desfăşuraţi în Ucraina urmează să lupte începând de duminică împotriva trupelor ucrainene, relatează AFP.

”Dacă lucrul despre care vorbeşte presa internţaională există, cred că ar fi un lucru făcut în conformitate cu regulile dreptului internaţional”, declară adjunctul ministrului de Externe, Kim Jong Gyu, însărcinat cu Afaceri Ruse, citat de KCNA.

”O PACE DREAPTĂ” ÎN UCRAINA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l primească la Kiev pe secretarul general al ONU Antonio Guterres, din cauza vizitei acestuia la Kazan, în Rusia, la un summit BRICS, declară vineri AFP un oficial de rang înalt de la preşedinţia ucraineană.

”După Kazan, el (Antonio Guterres) voia să vină în Ucraina, însă preşedintele (ucrainean Volodimir Zelenski) nu i-a confirmat vizita”, din cauza ”umilirii” dreptului internaţional la Kazan, a declarat AFP – sub protecţia anonimatului – acest oficial.

Antonio Guterres a efectuat o vizită în Rusia joi, unde a fost primit de către preşedintele rus Vladimir Putin în marja unui summit BRICS la care au participat, întra alţii, liderii Indiei Nadrendra Modi şi Chinei Xi Jinping.

Secretarul general al ONU s-a întâlnit cu Vladimir Putin, în faţa căruia ”şi-a reiterat poziţia, potrivit căreia invazia rusă a Ucrainei” este o ”încălcare” a dreptului internaţional, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al ONU.

Kremlinul nu a furnizat încă informaţii despre conţinutul discuţiilor tête-à-tête Putin-Guterres.

Înainte de întâlnire, Antonio Guterres a îndemnat din nou, în faţa participanţilor la summitul BRICS la ”o pace dreaptă” în Ucraina, citând astfel cuvintele lui Volodimir Zelenski despre ”planul (său al) victoriei”.

Înaintea acestor întâlniri bilaterale, Kievul a denunţat ”alegerea proastă” a secretarului general de a duce la Kazan, pe care l-a acuzat că nu face decât ”să dăuneze reputaţiei ONU”.

ZELENSKI: MILITARII NORD-COREENI ÎNCEP SĂ LUPTE DE DUMINICĂ

Militarii nord-coreeni vor începe să lupte împotriva trupelor ucrainene de duminică, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El cere Occidentului să exercite o ”presiune tangibilă” asupra Moscovei şi Phenianului din cauza acestei ”escaladări”.

”Potrivit serviciilor noastre de informaţii, la 27 şi 28 octoimbrie Rusia va folosi primii militari nord-coreeni în zone de luptă”, anunţă pe Telegram Volodimir Zelenski.

BERLINUL DENUNŢĂ PREZENŢA UNOR TRUPE NORD-COREENE ÎN UCRAINA DREPT ”O ESCALADARE EVIDENTĂ”

”Susţinerea” Rusiei de către Coreea de Nord, ”fie că este vorba despre livrarea” de material militar, fie că este vorba despre ”utilizarea eventuală de personal” militar va fi o ”escaladare evidentă” a Războiului din Ucraina, avertizează vineri Ministerul german de Externe.

Phenianul ”nu trebuie să contribuie” la conflict şi trebuie ”să se abţină să facă vreun lucru în acest sens”, declară într-o conferinţă obişnuită a Guvernului german. la Berlin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane, Kathrin Deschauer.

Joi, spionajul militar ucrainean (GUR) a dezvăluit că militari nord-coreeni au fost desfăşuraţi în regiunea rusă Kursk, unde trupe ucrainene controlează sute de kilometri pătraţi.

Deputaţii ruşi au adoptat joi, în unanimitate, ”Tratatul Parteneriatului Strategic Global” cu Coreea de Nord, care prevede o asistenţă reciprocă în cazul unei agresiuni armate a unei ţări terţe.

Întrebat joi despre presupusa desfăşurare a unor militari nord-coreeni în Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dezminţit aceste informaţii.

Spionajul sud-coreean acuza săptămâna trecută Coreea de Nord de faptul că a decis să trimită 12.000 de militari care să ajute Rusia.

Rusia acuză Occidentul de ”tentative de amestec absolut fără precedent” în alegerile legislative de sâmbătă din Georgia

Liga 2: Remiză albă în primul meci al etapei 11, CSC Şelimbăr – FC Argeş