Israelul a lovit Iranul! Explozii puternice în apropiere de Teheran. Armata israeliană confirmă atacul – UPDATE

Statele Unite au fost informate în prealabil de Israel cu privire la atacurile sale împotriva Iranului, dar Washingtonul nu este implicat în această operaţiune, a declarat vineri seară un responsabil american al apărării, transmite AFP.

Preşedintele american, Joe Biden, precum şi vicepreşedinta sa, candidata democrată Kamala Harris, sunt ţinuţi la curent cu această situaţie, a informat Casa Albă, care a descris atacurile drept „manevre de autoapărare”.

„Înţelegem că atacurile ţintite ale Israelului împotriva unor ţinte militare din Iran constituie manevre de autoapărare şi vin ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului din 1 octombrie”, a declarat într-un comunicat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al executivului american, scrie AGERPRES.

content-image

 

Mai multe explozii au fost auzite din nou sâmbătă dimineaţa la Teheran, după o serie de şase raportate mai devreme în cursul nopţii de televiziunea de stat, notează AFP, citat de AGERPRES.

Detonaţii continue însoţite de dâre luminoase au fost auzite şi văzute din centrul Teheranului de jurnaliştii ai AFP, în timp ce televiziunea de stat a informat despre activarea „sistemului de apărare aeriană”.

content-image

Raed Jarrar, director la think tank-ul DAWN, cu sediul în SUA, afirmă că atacurile israeliene asupra Iranului nu ar fi fost posibile fără „sprijinul militar și politic orb” al administrației Biden pentru Israel, a declarat acesta pentru Al Jazeera.

„În ultimele câteva săptămâni, am văzut cum Statele Unite au mutat zeci de mijloace militare în Israel, inclusiv sistemul [de apărare antirachetă] THAAD”, a remarcat Jarrar.

„Pentru mine, aceasta este cea mai importantă parte a atacului: sprijinul orb al Statelor Unite care a permis Israelului să își continue beligeranța în întreaga regiune”

„Fără sprijinul SUA, acest atac nu ar fi fost posibil”, spune Raed Jarrar.

Imaginile și înregistrările video de pe posturile media semioficiale ale regimului iranian încearcă să prezinte un mesaj de calm, dar contrastează puternic cu ceea ce vedem pe social media din țară, spune pentru BBC Behnam Ben Taleblu, senior fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

Nu este clar dacă Israelul urmărește doar facilitățile de producție pentru rachete sau întreaga rețea aerospațială a forțelor Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), spune Taleblu, care se concentrează pe probleme politice și de securitate iraniene.

„Pe baza țintelor pe care le vedem până acum, acest lucru este conceput pentru a dezamorsa – dar nu pentru a distruge – amenințarea rachetelor iraniene cu rază lungă de acțiune”, spune acesta, potrivit bbc.com.

content-image

Televiziunea de stat iraniană a raportat cel puţin „şase detonaţii” auzite în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în apropierea capitalei Teheran, fără a preciza imediat cauza, scrie AFP, citat de AGERPRES.

„Şase detonaţii puternice, similare cu sunetul unei explozii, s-au auzit în cartiere din Teheran”, a declarat un prezentator al televiziunii de stat.

Atacurile Israelului asupra Iranului constituie „manevre de autoapărare”, a declarat vineri într-un comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albe, notează AFP, citat de AGERPRES.

„Înţelegem că atacurile ţintite ale Israelului împotriva unor ţintelor militare din Iran constituie manevre de autoapărare şi vin ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului din 1 octombrie”, a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

content-image

Știrea inițială

Televiziunea de stat iraniană a raportat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă „explozii puternice” în apropiere de Teheran, în timp ce mai multe media locale au raportat „detonări puternice’ în capitala iraniană, scrie AFP.

„În urmă cu câteva minute, s-au auzit explozii puternice în vecinătatea Teheranului”, a spus un prezentator al televiziunii de stat, adăugând că „originea lor nu este clară”, scrie AGERPRES.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul „a făcut o mare greșeală” și „va plăti pentru aceasta”, în timp ce Iranul a promis că va răspunde cu aceeași monedă unui eventual atac.

Tensiunile regionale au atins un nivel record de când a început războiul Israelului în Gaza, în urmă cu mai bine de un an, soldat cu cel puțin 42 847 de morți și peste 100 000 de răniți.

 

Peste 250.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Dimitrie. Numele Dumitru, provenit de la Demetra, zeiţa greacă a agriculturii

Guvernul va elimina treptat, după alegeri, stimulentele fiscale pentru angajații din construcții (proiect)