R. Moldova – O listă cu numele a câteva mii de persoane care ar face parte din reţeaua oligarhului fugar Ilan Şor şi ar participa la schema de corupere electorală, trimisă mai multor instituţii media / Precizările Poliţiei şi ale Procuraturii Anticorupţie

O listă cu numele a câteva mii de persoane care ar face parte din reţeaua oligarhului fugar Ilan Şor şi ar participa la schema de corupere electorală a fost expediată, anonim, pe e-mail mai multor instituţii mass-media din Republica Moldova. Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) nu a confirmat şi nici infirmat autenticitatea datelor din listă. rocuratura Anticorupţie a declarat pentru NewsMaker că urmează să analizeze datele şi să le contrapună cu materialele din dosarul penal care vizează coruperea alegătorilor.

Pe 25 octombrie, pe adresele de e-mail ale instituţiilor mass-media din Republica Moldova a fost trimisă o listă cu câteva mii de nume ale cetăţenilor care ar face parte din reţeaua lui Ilan Şor şi sunt implicaţi în schema de corupere electorală. Lista a fost expediată de către o persoană anonimă, care susţine că ar fi ofiţer de poliţie, relatează newsmaker.md.

Într-un mesaj, expeditorul a menţionat, printre altele, că poliţia îşi face munca şi documentează demult schema de corupere electorală, însă „tare puţini procurori” autorizează acţiunile acesteia, iar judecătorii ar fi eliberat „mii de oameni” arestaţi.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a venit cu o reacţie la informaţiile apărut în spaţiul public.

„Cu referire la lista care conţine o serie de nume şi prenume ale unor persoane care ar fi simpatizanţi/activişti/membri ai organizaţiei criminale „ŞOR”, făcută publică astăzi, cu aluzii că aceasta ar fi răspândită sau divulgată de un reprezentant al unei instituţii ale statului, Poliţia nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informaţii nu au fost suprapuse cu cele deţinute de organele de drept. Totodată, aluziile aduse la disensiunile dintre instituţiile judecătoreşti, de drept şi cele de forţă în procesul de documentare a unei organizaţii criminale, Poliţia le respinge cu vehemenţă. Or, anume conlucrarea profesionistă între instituţiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituţională, căreia Poliţia nu îi va da curs”, se arată într-un comunicat publicat de IGP.

De asemenea, contactată de NewsMaker, Procuratura Anticorupţie a declarat: „Vă informăm că urmează să analizăm datele expuse în listă şi să contrapunem cu materialele din dosar. La ora actuală nu putem face careva comentarii”.

În septembrie, oamenii legii au iniţiat un dosar penal care vizează coruperea electorală de către reţeaua „Şor”. Sute de mii de oameni au primit bani, prin transferuri bancare din Rusia, pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidenţiale şi opţiunea „Nu” la referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE din 20 octombrie. Potrivit ultimelor informaţii oferite de IGP, în perioada septembrie-octombrie, suma transferurilor a ajuns la 39 milioane de dolari.

 

Lupte: Kateryna Zelenykh a câştigat medalia de bronz la Mondialele Under-23

Doi morţi şi trei răniţi într-un accident produs pe DN 2, în judeţul Ialomiţa